Po obědě si dopřávejte šlofíka, prospěje vašemu zdraví

Krátký odpočinek vs. spánek

Je rozdíl mezi tím, když si na chvilku odpočinete nebo po obědě půjdete spát. Krátký šlofík, o kterém se bavíme, by neměl trvat déle než 20-30 minut. Během této doby se totiž dostanete maximálně do druhé fáze spánku. Ta je ideální, abyste si opravdu odpočinuli a nic vás tak nebrzdilo ve vašich dalších činnostech.

Pokud si ale zdřímnete na delší dobu, můžete se pak po probuzení cítit ještě unavenější. Tělo totiž začne očekávat plnohodnotný spánek, jenže toho se mu po obědě nedostane. Probudíte se tak pravděpodobně v některé z hlubších fází spánku a to vám na odpočatosti moc nepřidá. 

Proč si po obědě odpočinout

Díky krátkému spánku výrazně zlepšíte svůj mentální výkon. Nebudete totiž unavení, váš mozek bude odpočatější, takže vše zvládnete s lehkostí. Pokud máte mnoho povinností, na které je potřeba soustředěnost, odpočinek vám o to více pomůže. 

Mnohdy také únavu doprovází špatná nálada. Pokud se vám tedy dnes nedaří, odpolední spánek může pomoci. Po krátkém šlofíku se rozhodně budete cítit o něco lépe.

Kdy odpočívat

Otázkou je, kdy je ten nejlepší čas pro odpočinek, aby byl opravdu užitečný. Záleží to například na vaší denní aktivitě, věku a podobně. Často je však nejlepší poobědový krátký spánek. To je však během pracovních dnů téměř nemožné. I v práci si po obědě můžete alespoň na chvíli odpočinout - sednout do klidné místnosti a zavřít oči.

Později odpoledne ale spánek nebo odpočinek už nevyhledávejte. Obzvláště pokud si chcete lehnout po třetí hodině, můžete tím narušit kvalitu samotného spánku v noci.