Slunce sice milujeme, ale může nám škodit

Léto je časem, kdy vyrážíme na dovolené, povalujeme se u bazénu, koupeme se v přírodních koupalištích, užíváme si krásného počasí... K tomu všemu patří i opalování. A i když přímo neležíme několik hodin na žhavém slunci, tak slunečním paprskům se stejně nevyhneme a zabarvují naši kůži do sněda. Jenže řada lidí slunce podceňuje a nijak se proti němu nechrání. Což by pravděpodobně měli.

Všichni samozřejmě známe rizika přehnaného slunění – tou nejhorší variantou je vznik rakoviny kůže, ale přílišné vystavování se slunci bez používání ochranných prostředků způsobuje i vysychání kůže a její rychlejší stárnutí, vznik pigmentových skvrn a hrozí nám také úpal či úžeh. A přesto se většina z nás aspoň jednou za léto spálí, naše kůže je horká a zarudlá, pak se loupe, svědí a je to zkrátka velmi nepříjemný proces. Často musíme používat i různé chladící gely a přípravky na zklidnění pokožky. Přitom to vše je zbytečné, stačí jen trochu dbát na své tělo a své zdraví a sluníčko si můžeme užívat beze strachu, že nám ublíží.

Stačí jen trochu krému

Nezáleží na tom, jestli je 30 stupňů ve stínu nebo jsou na nebi nějaké ty mráčky. Slunce umí být velmi zákeřné a zvlášť v létě má značnou sílu. Takže ať už je jakékoliv počasí (samozřejmě když neprší a není zataženo), tak je vhodné nevycházet ven bez ochrany kůže, ale ideálně i hlavy a očí. Co se týká pokožky, cokoliv nemáte zahaleného, to je vhodné mazat opalovacími krémy. Opálíte se i s nimi. Bude to sice trvat trochu déle, ale zato se nespálíte. Aplikace se doporučuje půl hodiny před příchodem na slunce, po koupání je nutné natření opakovat. A nezapomeňte se více mazat při návštěvě koupaliště - ideálně voděodolnými krémy. Právě při koupání se spálíte nejsnadněji.

Nezapomínejte ale, že ani oblečení nám neskýtá stoprocentní ochranu, i když je to lepší než celodenní pobyt v bikinách.

Pokrývka hlavy

Slunce dokáže potrápit i následnými bolestmi hlavy, takže nejlepší ochranou je jakákoliv ochrana hlavy – šátek, klobouk, kšiltovka. Když nic nemáte po ruce, snažte se aspoň průběžně si máčet vlasy, abyste se ochlazovali.

Neopomíjejte ani ochranu očí, protože v jasných, horkých dnech oči velmi trpí ostrými slunečními paprsky. Vhodné jsou sluneční brýle, nejlépe ty kvalitní (ideálně z optiky nebo s certifikátem UV ochrany).