Zlozvyky i ve vodě - umíte plavat správně?

Když začne pálit slunce a nastane čas dovolených, velká většina z nás se rázem obléká do plavek a spěcháme k vodě. Nezáleží na tom, jestli máme bazén na zahradě, vyjedeme si na koupaliště nebo si zajedeme jen někam k jezeru či rybníku nebo třeba k moři. Pokaždé, když vstoupíme do vody, ponoříme se a začneme plavat, děláme to v dobré víře, že se nejen osvěžíme, ale že tato aktivita prospívá našemu tělu, zdraví i kondici. Teoreticky tomu tak je, ale pokud nejste profesionálním plavcem, tak si dost možná víc ubližujete než prospíváte. Jak je to možné?

Ideální teplota

Rekreační plavání vám může doporučit váš lékař i fyzioterapeut, protože je velmi prospěšné. Protáhnete se při něm, můžete si zlepšit kondici, můžete ve vodě i cvičit a přitom tolik nenamáháte klouby, protože jste vodou zároveň nadnášeni. Jenže prospěšné je to jen někdy. Pokud vás například trápí bolesti zad v oblasti beder a v dobré víře si jdete zaplavat do koupaliště, které má méně než 30 stupňů Celsia, záda vám příliš nepoděkují. Pro tělo je to sice přijatelná teplota, ale pro ztuhlé svaly je to zlo – ty nejlépe uvolníte v teplé vodě (třeba ve vířivce).

Špatný styl

Kdo se rozhodne plavat, aby si vyléčil problémovou páteř, ten se také může splést. Pokud totiž plavete stejně jako mnoho rekreačních plavců, tedy vystrkujete hlavu vysoko nad vodu, tak vám zejména krční páteř příliš nepoděkuje. Někdy se zkuste podívat na profesionální plavce a zkuste je napodobit, protože oni si nemohou dovolit likvidovat si páteř.

Naše špatné návyky v plavání se bohužel táhnou již od dětství. Jelikož se děti učí plavat s kruhem a pak s rukávky, tak se sice neutopí, ale páteř ve vodě nemají v nejvhodnější pozici. Ruce a hlavu mají nad vodou, zbytek těla je „tažen“ dolů. Proto odborníci doporučují pro neplavce speciální plavecký pás, který je neomezuje v pohybu a dá se upravovat s ohledem na jejich zlepšující se plavecké schopnosti.