Zbavit poporodních kil se dá už během kojení

Každá novopečená maminka si přeje co nejdříve shodit nabraná kila, kterých si za celé těhotenství obvykle stihla hodně nastřádat. I když se říká, že samotné kojení přispívá k úbytku váhy, u každého tomu tak být nemusí. Jak se vrátit do své dřívější formy, i když maminka ještě naplno kojí? Není to zas tak složité.

Drastickým dietám dejte stopku

Novopečená a kojící maminka by se rozhodně vždy měla vyhýbat jakýmkoliv drastickým či jednosložkovým dietám, vhodné není ani zběsilé cvičení v posilovně. Redukční diety totiž mají za následek rychlé ubývání tukových zásob. Jak se spaluje tuk, dostávají se z něj do organismu i látky na něj navázané – často i toxické. Ty se pak mohou bohužel dostat i do mléka. Během kojení je navíc velmi důležitá pestrá a vyvážená strava a tu zrovna v redukčních dietách často nenajdeme.

Co jíst a jak rychle hubnout

Ideální úbytek váhy u kojící maminky by měl představovat shození 1 – 2 kil měsíčně. Jde o postupný úbytek hmotnosti. Během kojení je totiž podstatné, aby energetický příjem rostl, a ne se snižoval. Je důležité jíst pravidelně, vyváženě a především pestře. To všechno má vliv jak na mateřské mléko, tak i na zdraví a spokojenost samotného miminka. Kojení je energeticky náročný proces a maminka, která kojí, tak má vysoký výdej energie – kila jdou obvykle dolů sama. Vy tomu můžete pomoci lehkým cvičením a správnou stravou.

V jídelníčku kojící maminky by měly být v dostatečném množství bílkoviny, sacharidy, mléčné výrobky a samozřejmě každý den několik porcí čerstvého ovoce a zeleniny. 

Jak je to s cvičením

Pohyb je velmi důležitý, ale přehánět se to s ním určitě nesmí. Pokud nevydržíte doma sedět, je to jen dobře. Dlouhé procházky na čerstvém vzduchu udělají pro vaše zdraví hodně. Doporučuje se také plavání nebo lehké rehabilitační cvičení, které po porodu pomůže se zpevněním povolených břišních svalů, svalů pánevního dna i zádových svalů.