Za špatnou náladu i kila navíc prý může déšť

Když venku prší, je zataženo a ochladí se, projeví se to na naší psychice. Zatímco slunce nám dokáže vykouzlit podvědomý úsměv na tváři, zatažená obloha dokáže naši náladu poslat na bod mrazu. Ztrácíme energii, nic se nám nechce, jsme často podrážděnější a nervóznější. Jestli se podobně při nepěkném počasí cítíte i vy, nejste výjimkou. Dokonce i odborníci potvrzují, že vliv deště, zatažené oblohy a bouřky na naši psychiku je obrovský. Mnohem citlivěji na takové počasí přitom reagují ženy než muži.

Děti zlobí

Když venku prší, máte děti zavřené doma a ty za chvíli už nevědí, po čem by skákaly a jaké vylomeniny by vyváděly. Zlobíte se na ně? Možná neprávem, protože podle vědců za to vlastně nemohou – při dešti a bouřce zkrátka děti vyvádějí víc než jindy. Možná je to měnícím se tlakem, možná pozitivními ionty pohybujícími se při bouřce v atmosféře. Každopádně děti to podvědomě vnímají a působí to na ně. Nevrlé jsou na ně pak především matky, které už nevědí, jak děti zklidnit a zabavit. Ale i jejich podrážděnost je způsobena víc počasím než řádícími potomky.

Klid v domácnosti

Právě opačná situace ovšem nastává v manželském soužití. Pokud se zatáhne, přijde prudký déšť a bouřka, manželé k sobě bývají podle vědců smířlivější. Najdou si klidnou domácí zábavu, odpočívají, nehádají se. Podle výzkumů v takovém počasí dokonce ubývá i domácího násilí. Což však podle expertů může být způsobeno zejména tím, že agresoři jsou násilničtí často až po požití alkoholu a v dešti se jim pro něj zkrátka nechce nikam chodit.

Nevýhodou u relaxujících žen (ale i mužů) naopak může být to, že se snaží během deště „zajíst“ nudu. Když se dívají na televizi, sedí u počítače a podobně, tak často mlsají víc než jindy. A komu by se chtělo cvičit, když je venku liják, bouřka a doma skoro tma? Tabulka čokolády přece zvedne náladu mnohem snadněji. Ale pozor, když často prší, můžete mít rázem pár kil nahoře, ani nevíte jak.