Pelota mano: odrazíte míček letící i 100 km/h svou rukou?

Tvrdá baskická pelota nebo také známá jako pelota mano se opravdu hraje přímo rukama. Základem pro tuto tradiční baskickou míčovou hru je dokonale obandážovaná dlaň a míček z kozí kůže. Nic víc nepotřebujete a můžete se naplno pustit do hry, při které se snažíte míček letící až stokilometrovou rychlostí odrazit.

Tradiční hra pastevců

Baskická pelota vznikla zřejmě mezi pastevci, kteří si pomocí této kratochvíle zpříjemňovali dlouhé chvíle v horách a míček si házeli na volném prostranství - místa na hru bylo v horách dost. Dnes je podoba tohoto sportu jasně daná. Téměř v každém městě na severu Španělska naleznete halu či zastřešený prostor, ve kterém je umístěn frontón. Právě tato stěna, o kterou se míček vrhá, má důležitou funkci. Na jejím boku je pak ještě umístěna druhá stěna, o kterou se míček může odrazit. Cílem je hodit míček tak šikovně, aby se odrazil do vyznačeného pole a zároveň, aby ho soupeř neodrazil. Soupeř má o něco horší úkol: odrazit míček, často letící i stokilometrovou rychlostí, zpět holýma rukama.

 

Bandáž rukou je důležitá

Co se týče vybavení, rozhodně nebudete potřebovat nic drahého. Stačí vám pouze vaše silné paže a míček tradičně vyrobený z kozí kůže. Pelota mano se hraje skutečně pouze rukama, je tedy nutné si je patřičně chránit. Nejdřív si hráči ošetří ruku pomocí antiseptického gelu. Následuje několik vrstev široké lepicí pásky, která se dá sehnat i v lékárně. Jako poslední se oblepují i jednotlivé články a konečky prstů. 

Nejstarší míčová hra

Kořeny hry přitom sahají velmi hluboko do historie. Podle dostupných informací se pelota mano hrála už v době, kdy na Pyrenejský poloostrov přijeli Arabové. Už během osmého století, kdy Arabové postupně obsazovali téměř celé území dnešního Španělska, byla tato hra velmi rozšířená.

Zřejmě se jedná o jednu z nejstarších míčových her vůbec. I když zřejmě vznikla na horách, dnes se přesunula do hal, a její oblíbenost zůstává stále velmi významná. Více než 70 let se na severu Španělska pořádá dokonce mistrovství v této drsné hře. A i dnes přibývá mladších hráčů, kteří se této tradici chtějí věnovat.