Nemůžete spát? Soustřeďte se na své oblíbené činnosti

Když se v noci pořádně nevyspíte, vstáváte ráno jako mátohy, jste unavení a bez energie, nic se vám nechce, ploužíte se bytem a sotva se udržíte na nohou. Pokoušíte se to přes den vylepšit pomocí kávy, energetických nápojů a dalších triků, ale kvalitní spánek zkrátka nic nenahradí. Jak ho přivolat, když k vám ani přes veškerou snahu nepřichází?

Někdo vsadí na léky a užívá prášky na spaní. Jejich výsledek bývá zaručený, ale rozhodně nejsou nejlepším řešením. Při dlouhodobém užívání vám mohou škodit jak po psychické, tak po zdravotní stránce. Proto je vhodné pokusit se spánek „přilákat“ jinak. A jde to, jen se musíte začít trochu snažit a začít naslouchat svému tělu.

Oblíbené činnosti

Pokud jste celý den v jednom kole, zavaleni starostmi a povinnosti a pak zkrátka padnete naprosto vyčerpaní do postele, může se stát, že spánek stejně nepřichází. Nemá to logiku, měli byste spát jako zabití, ale někdy to je přesně naopak – nemůžete usnout, případně se celou noc převalujete, budíte a nemůžete znovu zabrat. Pomoci vám může, když budete večer dělat to, co vás baví a co vás uklidňuje. A nemyslíme tím koukání na televizi či hraní počítačových her. Můžete si před spaním číst, věnovat se nějakým ručním pracem, luštit křížovky, malovat, hrát nějaké společenské hry a tak dále. Pak se vám bude usínat mnohem lépe a spokojeněji.

Omezte stres

Největším zabijákem spánku bývá stres. Pokud máte plnou hlavu starostí, trápí vás práce či rodinné problémy, je jasné, že i v noci vám to probíhá v hlavě a váš spánek nemůže být kvalitní. Proto je nutné stres co možná nejvíce odbourat. Můžete zkusit meditovat, chodit na jógu, nebo aspoň navečer vyrazit na procházku a pročistit si hlavu na čerstvém vzduchu. A není ani vhodné večer sledovat příliš negativních zpráv a pouštět si do hlavy ještě více starostí a stresu.

Omezte elektroniku

To, co vám může rušit spaní, jsou i moderní technologie. Do ložnice nepatří televize ani počítač. Mobilní telefon byste si zase na noc neměli ukládat pod polštář. Nechte všechnu elektroniku za dveřmi ložnice. A i večer je vhodné vyhýbat se modrému záření, které vydávají tyto stroje. Místo dvouhodinového koukání na počítač či na displej telefonu je tak mnohem vhodnější vzít si knížku či zvolit jinou odpočinkovou činnost. Tělo se tím připraví na fázi spánku a ten k vám pak přijde mnohem snadněji a bude kvalitnější.