Dejte sami sobě měsíc na zkoušku, pomůže vám to cvičit pravidelně

Ačkoliv si to neradi připouštíte, mnoho lidem se už stalo, že z jejich předsevzetí "začít konečně cvičit" náhle sešlo. Často si rádi klademe za cíl, že se budeme se více hýbat, vrhneme se do sportu a nastartujeme cvičení ale obvykle to nakonec skončí stejně - hledáme co nejlepší výmluvy, proč to zase nevyšlo. Tomu se dá předejít, stačí jen mít v záloze několik triků.

Měsíc na zkoušku 

Důležité je opravdu začít a stejně tak následně ve snaze vytrvat. Když půjdete běhat poprvé, není zaručeno, že vám nadšení i poté zůstane a běhat půjdete rádi znovu. Jenže když nezačnete, neuděláte pověstný první krok a nikam se logicky nepohnete. Dejte si proto sami sobě měsíc na zkoušku. Na tento jeden měsíc si předem stanovte dny, kdy budete chodit cvičit. 

Je úplně jedno, co budete dělat, zda budete cvičit doma, vyrazíte na venkovní workoutové hřiště nebo si půjdete zaběhat. Pokud se vám podaří v daný měsíc opravdu všechny naplánované dny poctivě odmakat, pohyb se vám dostane pod kůži a zjistíte, že je to hodně příjemný druh aktivní relaxace.

Konec přemlouvání

Zatrhněte si také do nekonečna dlouhé přemlouvání sama sebe. Pokud se vám do něčeho nechce, jen těžko vám to půjde dobře, když se budete neustále přemlouvat. Ani pohyb vás nebude bavit, když si na něm sami nenajdete něco pozitivního. Pouze to, že cvičení děláte pro svou postavu nebo pro zdraví, nemusí být ta správná motivace. Místo ní si pro sebe najděte na cvičení i něco jiného, co vnímáte jako pozitivní. 

Možná to může být poznání nových lidí se stejným zájmem, mnohem více energie, kterou ze cvičení přinesete nebo jen možnost být na chvíli o samotě bez partnera a dětí. Také si vybírejte takový pohyb, který je vám nejbližší. Někdo upřednostňuje pohyb na čerstvém vzduchu, jiný zase pocit, že v tom není sám a na skupinové lekci se s ním moří další lidé. 

Parťák do nepohody

Ve dvou se to lépe táhne – a to je fakt. V životě se o tom přesvědčujeme dnes a denně. A se cvičením je to stejné. Možná vám pomůže kamarád či kamarádka, kteří už cvičí delší dobu nebo naopak stejně pohodlný přítel či přítelkyně, kteří jsou na tom s přístupem stejně jako vy. Společně se můžete podporovat a budete na sebe spoléhat. O to méně se pak budete vymlouvat. Skvělým parťákem se ale může stát i pes. Ten si s vámi vždycky rád zaběhá a donutí vás dopřát si pohyb opravdu každý den.