Vitamin D sice posiluje imunitu, pozor si ale dejte na předávkování

Náš národ se jako už tolikrát rozdělil na dva nesmiřitelné tábory – jedni pandemii Covid-19 odmítají a vysmívají se jí jako zbytečně nafouknuté bublině, druzí z hrůzy skoro nevycházejí a děsí se, že příště budou na řadě právě oni. Ať na tuto nemoc máte jakýkoliv názor, měli byste stejně vždy a za všech okolností myslet především na své zdraví. A podzim je pro naši imunitu obzvlášť namáhavým obdobím.

I když to není koronavirus, stejně vás nejspíš nemine celá série viróz, rýmiček, bolestí v krku a zvýšených teplot. To není nikdy příjemné a často nás to dokáže i na několik dní vyřadit z provozu. Což obvykle nechceme a snažíme se nemoci raději přecházet. Ale není lepší bránit se jim předem a vsadit na prevenci?

Stejně jako proti virózám, tak i proti koronaviru Covid-19 fungují především vitaminy. Protože kdo má dostatečný příjem vitaminů, minerálů a ostatních důležitých látek, ten je obvykle zdravý, jeho imunta funguje a dokáže se hravě ubránit většině onemocnění.

Vsaďte na déčko

Spousta z nás má na paměti především vitamin C. Ten je samozřejmě důležitý a pomáhá nám rychleji se uzdravit, pokud už nás nějaká viróza přepadla. Jako prevence je lepší spolehnout se i na jiné skupiny vitaminů. Důležitý a přesto často opomíjený je vitamin D. Ten i podle vědců funguje jako dobrá prevence proti Covid-19. A i když ho nechcete užívat pouze kvůli koronaviru, vězte, že lidské tělo ho stejně potřebuje a při jeho nedostatku nám hrozí poměrně vážné zdravotní potíže.

Jeho získání je navíc snadné – přes léto si stačí vyjít si na procházku na sluníčko a za pár minut máte denní dávku déčka v těle. Od podzimu do jara je u nás bohužel slunce níže nad obzorem a nemá takovou sílu. Zásoby vitaminu D z léta nám v těle vydrží jen několik týdnů a poté bychom ho tělu měli dodat třeba pomocí doplňků z lékárny.

Pozor na předávkování

Leckdo si tuto radu vezme k srdci a kromě pobytu na slunci možná poběží do lékárny pro nějaký doplněk stravy s vitaminem D. Pozor si ale dejte na přehnané množství, protože tímto vitaminem (stejně jako i dalšími) se můžete předávkovat. To vás v nejhorším případě může přivést až do péče lékařů. Proto sázejte raději přes léto na zmíněný pobyt na čerstvém vzduchu – nebo ještě lépe pohyb na čerstvém vzduchu. Tím svému tělu i zdraví prospějete mnohem víc. Přes podzim a zimu pak tělu dodávejte déčko i pomocí doplňků, ale dodržujte správné dávkování.