Čokoláda, víno, cigarety? Stres zaženete rozhodně i zdravěji

Žít v celodenním a celoživotním stresu je doslova peklo. A lidský organismus to samozřejmě nevydrží navěky. Proto se většina z nás snaží různými způsoby uklidňovat, zapomínat na starosti, urovnávat si myšlenky v hlavě a neděsit se možných proher a pádů. Stres se mnohdy zahání jen velmi těžko, proto bývají naše způsoby často dost nezdravé.

Všichní víme, jak uklidňující vliv může mít čokoláda. Dodá nám energii a dokáže díky tomu zahnat únavu. Uklidní nás, naplní nás pozitivnějšími myšlenkami a zlepší nám náladu. Je to jako malý zázrak ukrytý v jedné malinké kostičce. Nebo řádku? Nebo celé tabulce? Zahánění stresu se často vymkne kontrole a za cenu uklidnění jen nechápavě sledujeme, jak stoupá ručička na naší osobní váze. A ani další zaručené uklidňovače, jako je alkohol a cigarety, našemu zdraví ani postavě zrovna neprospívají. Proto je lepší zahánět stres zdravějšími cestami, které jsou stejně účinné, můžete si je také užívat, ale přitom se negativně neodrazí na vaší váze ani zdraví.

Dýchejte a relaxujte

Můžeme vám sice radit, že na zahnání stresu skvěle funguje pohyb, protože sportování na nás má podobné účinky jako čokoláda (akorát bez toho tloustnutí), ale to pro mnoho lidí není činnost, kterou by si užívali. A proto to takhle dělat nemusíte. Mnohem příjemnější je pro řadu lidí zahánět stres doma na pohovce. Což se dá a je to velmi snadné.

V první řadě si uvědomte, jak dýcháte. Pokud jste ve stresu, padá na vás z něčeho hrůza, obchází vás panické stavy, váš dech to o vás prozradí. Dýcháte zrychleně, ale přitom mělce. Klidný člověk dýchá zhluboka a pomalu. Proto se o to pokuste, zhluboka dýchejte a uvidíte, jak se vám vzápětí uleví.

Pokud se vám z té pohovky nechce zvedat, udělejte si doma příjemnou atmosféru. Zapalte si svíčku, v ideálním případě nějakou aromatickou. Pokud máte krb, zapalte v něm oheň. Nejen, že to domov krásně zútulní, ale pokud se ničím a nikým nerušení zahledíte do plamenů, začne vás postupně prostupovat klid a mír, zmatené myšlenky odplynou a vy se budete cítit zase lépe.

Když si k tomu uvaříte ještě hrnek nějakého voňavého, lahodného čaje, který budete postupně upíjet a užívat si jeho chuť a vnímat teplo, které vás s každým dalším douškem prostupuje, budete se rázem cítit jako v nebi a všechny starosti se stanou minulostí.