Zdravou ačokču, křížence papriky a okurky, si vypěstujete snadno i doma

V našich končinách tuto jihoamerickou zeleninu moc lidí nezná a nevyužívá, a to je obrovská škoda. Ačokča - znát ji můžete také pod jménem korila nebo paprikookurka - je takovým křížencem mezi paprikou a okurkou. Dá se konzumovat za tepla i za studena, skvěle chutná, a hlavně je velmi zdravá. Její pěstování je přitom velmi snadné a zvládnete to klidně i doma na balkóně.

Ačokča se v Peru jí běžně a zužitkovává se zde téměř celá rostlina. Plody ačokči za syrova chuťově připomínají naši okurku, po tepelné úpravě je více podobná paprice.

Jako každý druh zeleniny i ačokča je velmi zdravá. Má vysoký obsah vitamínů, vlákniny a její účinky ocení zejména diabetici. Skvěle totiž stabilizuje hladinu krevního cukru v těle. Poradí si také s vysokým krevním tlakem a cholesterolem. Ačokča se doporučuje jíst při respiračních potížích a listy rostliny se dají využít na hojení povrchových ran. 

Připravit se dá na mnoho způsobů

Ačokča se dá konzumovat syrová, vařená ale i třeba pečená. Nejde o úplně chuťově výraznou zeleninu, a proto je možné ji upravovat mnoha způsoby, různě ji dochucovat a upravovat. Plody by se měly konzumovat mladé, dříve, než v nich dozrají semena, která mají černou barvu. Semena se nejí, protože jsou hodně tvrdá. Pokud budete chtít využít i listy rostliny, nejprve je pomačkejte, aby začaly pouštět šťávu - ta má hojivé účinky. 

Pěstovat ji zvládnou i začátečníci

Ačokča se velmi snadno dá vypěstovat v domácích podmínkách a nebudete k tomu potřebovat ani zahrádku. Zvládnete to i doma na balkóně. Na našem trhu není problém se sehnáním semínek, ale samotné plody téměř neseženete. Proto je nejlepší pustit se do jejího pěstování. Semena se vysévají v půlce května, a rostlina pak roste až do prvních mrazíků bez problémů. Jedna rostlina pak může klidně vyplodit až sto kusů plodů.