Proti stresu vám pomůžou i drobné radosti

Někdy není lehké zůstat v klidu a nad věcí, proto spousta z nás žije v neustálém stresu, pořád nás trápí starosti a neustále něco řešíme. Jenže takový stav zatěžuje nejen naši psychiku, ale i kardiovaskulární systém, způsobuje zvyšování krevního tlaku a má negativní vliv i na naše trávení. Proto je dobré naučit se, jak se nestresovat.

Jistě, někteří lidé doporučují uklidňující cvičení a meditační praktiky, tedy buď přímo meditaci, nebo jógu. To je skvělý nápad, jak nejen zahnat starosti, ale i jak se protáhnout a zůstat v kondici – a navíc tato cvičení můžete provádět jak skupinově, tak i sami doma. Ale v tomto textu vám poradíme, jak na to můžete jít jinou cestou. 

Drobné radosti

Když vás něco strašně štve, jste nervózní, máte strach a nevíte, jak dál – zkuste se něčím potěšit. Ať už jde o nákup nového oblečení, kousek čokolády, změna účesu, přeorganizování nábytku ve své domácnosti, káva vypitá v teple prvních jarních paprsků, koupení si nové knížky. Ne že byste museli denně něco kupovat, ale čas od času si dopřejte jen něco sami pro sebe, protože vás to vnitřně potěší a zažene to všechny negativní emoce a myšlenky. A každá pozitivní událost či změna je pro vás dobrá.

Alkohol a cigarety ne

Spousta lidí má neblahý zlozvyk uklidňovat si pocuchané nervy pomocí alkoholu či cigaret. Jenže tyto stimulanty působí jen krátkodobě a navíc víc škodí vašemu zdraví než prospívají psychice. O cigaretách asi ani není nutné se rozepisovat, ale alkohol je zrádný v tom, že závislost na sobě sami dlouho nemusíte pozorovat. A možná ještě horší než pravidelné pití je jednorázové vypití velkého množství alkoholu – to je pro tělo obrovský šok.

Pohyb a procházky

Když jste ve stresu a už nevíte, kudy kam, zacvičte si. Asi je to to poslední, na co byste měli chuť či myšlenky, ale doopravdy to pomáhá. Při cvičení se v těle vyplavují různé hormony včetně endorfinů, které vám obratem změní náladu a uklidní nervy. A když se ke cvičení nepřemluvíte, vyrazte aspoň na čerstvý vzduch – procházka vám prospěje po mnoha stránkách a vrátíte se z ní vyrovnanější a spokojenější.