Sportovní zranění není nic příjemného. Dbejte proto na prevenci

Použijte správnou techniku

Naučte se správný způsob pohybu během sportovní aktivity – určitě vás do ní zasvětí trenér, pokud je ještě neznáte. Různé typy cvičení totiž vyžadují různé postoje a polohy. I na pohled jednoduché cviky vyžadují ve skutečnosti správné provedení. Například při některých sportech může ohnutí kolen ve správný čas zabránit zranění páteře nebo boků.

Pořiďte si správné vybavení

Začátečníci málokdy řeší, že pomocí správného oblečení a obuvi si jednak mohou zpříjemnit trénink, ale také minimalizují riziko poranění. Už jen správná obuv vám pomůže - ta běžecká tlumí otřesy při dopadu nohy na povrch a odvádí pot ven, halová zabraňuje tomu, abyste uklouzli a správné boty na pěší túru vám drží nohu zpevněnou i při náročnějším výšlapu. 

Sportovní oblečení pak zajišťuje, abyste zpocení neprochladli - umí aktivně odvádět pot od těla a přitom nepropouštět k tělu studený vzduch.

Nepřehánějte cvičení

Pokud jste si již jednou ublížili, nespěchejte zase zpátky do posilovny. Vraťte se tam, až si budete jisti, že jste zcela zdraví a nesnažte se bolest „přecvičit“. Také začněte pomalu a opatrně, nehrňte se zase do cvičení plnou parou.

To samé platí i při začátku sportování. Nechtějte ze sebe hned „vytřískat“ to nejlepší, zvedat nejtěžší váhy nebo uběhnout největší vzdálenost najednou. Raději se nejprve věnujte správné technice cviku a postupně při každém dalším tréninku přidávejte na zátěži nebo vzdálenosti.

Odpočívejte

Nezapomeňte si po jakékoli sportovní aktivitě pořádně oddechnout. A to nejen hned po ní, ale zejména tělu dopřejte i dostatečně dlouhý a kvalitní spánek.

Dopřejte si také dostatek bílkovin i minerálů a vitamínů pro rychlejší regeneraci svalů - dobře tedy vybírejte i proteinový nápoj.

Statistiky sportovních úrazů

Sportovní zranění jsou bohužel běžná. Souvisí s tím, že se lidé dostatečně nerozcvičí, ale zejména s nepozorností.

Nejčastějšími typy zraněními jsou podvrtnutí kotníku a natažení svalů. A logicky k nim dochází více u kontaktního sportu, jako je třeba fotbal či hokej, než například při plavání či běhání.

Nejčastěji bývají poraněny nohy, následně ruce – a naštěstí nejméně si lidé při sportu poraní hlavu a krk.