Jak se doma nezbláznit? Zaveďte si aspoň nějaký režim

Spousta lidí to zažila teprve v době pandemie covidu, kdy byly celé rodiny dlouhodobě uzavřeny pod jednou střechou. Při tak dlouhém pobytu ve společných prostorách nutně nastávaly hádky a spory, lidé se dostávali do stereotypu, padaly na ně úzkosti a deprese. Ale mnoho lidí toto zažívá i jindy – například ženy na rodičovské dovolené, když jsou třeba už pět let doma s dětmi, často vybuchují vzteky i kvůli úplným maličkostem. Dá se to ale řešit.

Člověk je společenský tvor, takže když ho na delší dobu izolujete a uzavřete v jednom prostoru (byť se jedná o jeho milovaný domov), po nějakém čase začne být otupělý, přecitlivělý, náladový. Upadá do stereotypu a vytáčejí ho i maličkosti, které by ho za jiných okolností nechávaly klidným. I milující partner se čas od času stává nepřítelem, zvlášť když právě on má možnost pravidelně chodit mezi lidi a účastnit se společenských akcí. V takovém případě v domácnosti začíná peklo a dostáváte se do začarovaného kruhu, ze kterého zdánlivě není úniku. Ale není to pravda, jen se musíte snažit najít cestu ven.

Pomoc odborníka

Když se lidé dostanou do situace, ve které si nevědí rady sami se sebou a netuší, jak mají pokračovat dál, případně už před sebou nevidí žádnou cestu a začnou na ně padat deprese a úzkosti, často vyhledávají odbornou pomoc. To je možná ten nejlepší nápad, protože psycholog, terapeut či psychiatr vás vyslechnou a pomohou vám najít tu správnou cestu. Takových lidí, jako jste vy, viděli už stovky či tisíce. Vy nejste jediní, kdo se dostal do takové situace. A právě proto mají odborníci praxi a vědí, jak se z takových stavů nejlépe a nejrychleji dostat. Když nepomohou rady, terapie ani žádná teorie, je tu ještě možnost nasazení medikamentů, které řadě lidí pomohou konečně se uklidnit a řešit věci jinak a lépe.

Pomůžete si i sami

Pokud se vás to týká, ale k odborníkovi se vám nechce, protože se ostýcháte mluvit o svých problémech, můžete si zkusit pomoci i jinak. V první řadě si zaveďte nějaký pravidelný denní režim, klidně si napište i rozvrh denních činností. Neobětujte se pro své děti, nechte si každý den nějaký čas jen sami pro sebe. Dbejte na pravidelný spánek i pravidelnou, pestrou stravu. Nezanedbávejte ani svůj vzhled, takže zapomeňte na celodenní nošení pyžama a pouhé ranní učesání vlasů. Snažte se vypadat dobře, klidně se doma i namalujte, hezky se oblékněte – hned se budete cítit lépe a váš partner to jistě ocení.

Když vás něco naštve, nevybuchujte hned, zvlášť ne před dětmi – napočítejte do deseti, zhluboka dýchejte a dejte si pár vteřin na rozmyšlenou, než nějak zareagujete. Když na vše půjdete s klidem a s humorem, bude lépe nejen vám, ale celé rodině. A věřte, že časem se vše srovná a zavládne zase harmonie.