Chronická bolest zad? Příčina může být jen ve vaší hlavě

Když vás začnou bolet záda, je jasné, že to není psychické. Je to velmi fyzická příčina, ta bolest je často tak neúnosná, že vás donutí jet na pohotovost, případně ráno k vašemu praktickému lékaři na opich zad. Tento problém si většinou způsobíme nějakým nezvyklým či neopatrným pohybem – a kvůli tomu jednomu neopatrnému okamžiku nás záda trápí klidně i několik dní. Jenže pokud je bolest skutečně dlouhodobá a nemůžeme se jí nikterak zbavit, je podle lékařů často už psychického původu. Jako bychom si ji doslova namlouvali.

Vliv stresu

Když jsme ve stresu, můžeme začít trpět různými bolestmi a nepříjemnými stavy, které nemají jasnou fyzickou příčinu – důvod je psychický. A podobně to funguje i u bolesti zad. Bolest u nás vyvolává stresovou situaci, trápí nás, nemůžeme na ni přestat myslet, v duchu řešíme její možné příčiny a trápí nás, že nás tak nepříjemně vyřazuje z běžného života. A čím déle jsme v takto psychicky vypjatém stavu, tím déle trvá i naše fyzická bolest. Tyto stavy se totiž bohužel vzájemně ovlivňují. A kdo se řeší až přespříliš, ten si koleduje dokonce o vznik chronických bolestí zad, jejichž léčba je téměř nemožná – protože příčina už tkví zejména v našem mozku.

Pomoc terapeuta

Chodíte se zády k různým lékařům a nikdo už si s vámi neví rady? Zkuste se tedy zaměřit na svou duši spíš než na své fyzično. Zajděte si k psychologovi či terapeutovi a svěřte se mu se svým trápením. Promluvte si o tom, co prožíváte, co vás trápí, svěřte se se svou bolestí a nepohodlím. A věřte či ne, pomůže to. Je vědecky prokázáno, že bolesti zad v důsledku psychoterapií výrazně ustupují a stav pacientů se velmi zlepšuje. Naučí se totiž, jak se svým trápením pracovat a jak ho efektivně řešit.