Advent je tu! Jak se z něj ani letos nezbláznit

Letošní Advent bude hektičtější a stresovější než všechny předchozí. Důvodem jsou nejen blížící se Vánoce a nutnost stihnout všechno nakoupit, připravit a napéct, ale i to, že řada lidí více řeší svou finanční situaci. Se stoupajícími cenami energií bude o dost složitější vejít se do přiškrcených rodinných rozpočtů a přesto si užít krásné Vánoce.

Nejprve byste si měli uvědomit, jaká je tradice Vánoc. Komerce, drahé dárky a stůl prohýbající se pod dobrotami, to jsou jen vynálezy moderní doby. S Vánoci se ale odedávna pojí duchovno, klid, pohoda, rodinná setkávání, láska a pocit sblížení. I když vaše děti tedy i letos očekávají bohatého Ježíška, zkuste si s nimi sednout a upřímně jim vysvětlit, jaká je nyní situace ve světě, jak to vypadá s vaším rozpočtem a vašimi náklady a jak lze tedy prožít Vánoce jinak – a dost možná výrazně intenzivněji. A když uvidíte, že to děti pochopily, přestanete se stresovat.

Vše řešte včas

Je jasné, že si i přes to všechno chcete udělat Vánoce hezké a pokud možno štědré. Teď je ten nejvyšší čas dozařídit a dokoupit všechno, o budete potřebovat. Pokud to ještě nemáte promyšlené, večer si sedněte, pusťte si třeba už i nějaké vánoční písničky, uvařte si voňavý čaj, zapalte svíčku a vezměte si tužku a papír.

Sepište si vše, co potřebujete koupit a připravit. Pak si seznam pečlivě přečtěte a vyškrtejte vše, co se vám už nyní zdá nadbytečné. Zbyde vám tam jen to nejdůležitější. To pak co nejdříve objednejte nebo kupte, protože jak je známo, dopravci a kurýři v prosinci nestíhají.

Užijte si adventní večery

I když toho všichni přes den máme moc, řešíme domácnost, peníze, děti i práci, tak večery si vyhraďte jen sami pro sebe. Advent má být časem klidu a pohody. Takže si pouštějte oblíbenou hudbu, čtěte si, věnujte se oblíbeným koníčkům či ručním pracím – nebo si pusťte něco oddechového v televizi. Takové večerní chvilky klidu vás dokážou uklidnit a druhý den se pak do všeho pustíte s novou vervou a plní odhodlání.