5 jednoduchých cviků pro posílení svalů, které můžete dělat doma

Dřepy

Dřepy jsou naprosto perfektní cvik pro posílení dolní části těla. Dříve jeden z nejčastěji prováděných cviků dnes upadá v zapomění a přitom jde o jeden z neefektivnějších cviků, který můžeme doma provádět.

Postavte se rovně, nohy rozkročte na šířku ramen a paže nechte viset podél těla. Potom se pomalu a kontrolovaně snažte spustit co nejníže, jako byste chtěli sednout na židli. Při této fázi se ujistěte, že kolena nepřesáhnou špičky vašich bot. Pak se vraťte zpět do výchozí pozice.

Kliky

Už nějakou dobu cvičíte a máte chuť pustit se do něčeho náročnějšího? Zkuste staré dobré kliky. Klidy jsou totiž skvělým cvikem pro posílení paží, ramen a hrudníku.

Začněte ve výchozí poloze na zemi, ruce roztažené mírně více než na šířku ramen a nohy vzadu na špičkách. Potom se pomalu spouštějte k zemi, tak až se téměř dotknete země. Nakonec cviku se opět vraťte do výchozí pozice a po krátké pauze cvik opakujte.

Dřepování s výskokem - jumping jack

Dřepy jsme si už vyzkoušeli, tak je čas přidat k nim výskok. Díky tomu posílíme nejen spodní část těla, ale i svůj kardiovaskulární systém. Začněte tím, že stojíte vzpřímeně s nohama spolu a rukama u těla. Poté zároveň skočte nohama do stran a zároveň zvedněte ruce nad hlavu. Při dalším skoku se vraťte zpět do výchozí pozice, tj. nohy spolu a ruce u těla.

Plank

Skoro nic neděláte a přitom se pěkně zapotíte a při tom vyrýsujete břicho? Tak přesně k tomu vám pomůže plank.

Lehněte si na podlahu, břichem dolů. Nadzvedněte se na předloktí, tak aby ruce tvořily písmeno "L". Vaše tělo by mělo být v rovině s podlahou a vaše hýždě by měly být rovnoměrně napnuté. Vydržte tak alespoň 30 vteřin a čas postupně prodlužujte. Právě čas, který v planku vydržíte je perfektním ukazatelem vaší kondice.

Šikmé zkracovačky

Opět jeden z neúčinnějších cviků na břišní svaly. Lehněte si na záda, nohy skrčte v kolenou, pánev podsaďte. Ruce ohněte v loktech a vložte za hlavu. Ramena a lopatky lehce nadzdvihněte od podložky, bradu přitáhněte ke krku. S dlouhým výdechem se postupně „sbalujte“ tak, aby se od podložky vzdálily všechny hrudní obratle, levým loktem se dotkněte pravého kolena.