Ty nejlepší články rovnou do mailu

Recept na tradiční vaječný koňak

K Vánocům a zimě obecně patří oblíbený nápoj - vaječný koňak. Ten tradiční kupovaný bývá obvykle přeslazený a plný kalorií, aby sladká chuť co nejvíce ovlivnila vaše vnímání.

Pojďte si vaječný likér radši připravit doma a dochutit podle sebe. Vybrali jsme pro vás recept na tradiční vaječný likér, jak se připravuje v cizině a ve kterém není potřeba tolik sladkých přísad a přitom si zachová svou vánoční chuť.


Co potřebujeme?

  • 6 vajec
  • 2 hrnky mléka
  • 1/3 hrnku cukru
  • 2 lžíce rumu
  • 2 lžíce bourbonu
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • špetka mletého muškátového oříšku

Jak na to?

Vejce našlehejte společně s cukrem v hrnci. V druhém hrnci pak povařte mléko s vanilkovým extraktem a muškátovým oříškem a jakmile se začne vařit, dejte hrnec pryč ze sporáku. Mléko pak za stálého míchání pomalu přilévejte k vejcím s cukrem a nechte tento krém vychladnout. Nakonec stačí přidat rum a bourbon, promíchat a vaječný likér je hotový.

Jak připravujete vaječný likér vy? Klasicky "po česku" za pomocí salka nebo máte radši odlehčenou verzi "vajčeňáku"?


Vyzkoušejte také další naše vánoční recepty.

Co vy na to?