Recept na tradiční vaječný koňak

K Vánocům a zimě obecně patří oblíbený nápoj - vaječný koňak. Ten tradiční kupovaný bývá obvykle přeslazený a plný kalorií, aby sladká chuť co nejvíce ovlivnila vaše vnímání.

Pojďte si vaječný likér radši připravit doma a dochutit podle sebe. Vybrali jsme pro vás recept na tradiční vaječný likér, jak se připravuje v cizině a ve kterém není potřeba tolik sladkých přísad a přitom si zachová svou vánoční chuť.


Co potřebujeme?

  • 6 vajec
  • 2 hrnky mléka
  • 1/3 hrnku cukru
  • 2 lžíce rumu
  • 2 lžíce bourbonu
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • špetka mletého muškátového oříšku

Jak na to?

Vejce našlehejte společně s cukrem v hrnci. V druhém hrnci pak povařte mléko s vanilkovým extraktem a muškátovým oříškem a jakmile se začne vařit, dejte hrnec pryč ze sporáku. Mléko pak za stálého míchání pomalu přilévejte k vejcím s cukrem a nechte tento krém vychladnout. Nakonec stačí přidat rum a bourbon, promíchat a vaječný likér je hotový.

Jak připravujete vaječný likér vy? Klasicky "po česku" za pomocí salka nebo máte radši odlehčenou verzi "vajčeňáku"?


Vyzkoušejte také další naše vánoční recepty.