Ty nejlepší články rovnou do mailu

Vynikající koprová omáčka aneb bylinky umí divy

​Když se řekne: "koprovka", obvykle se lidé rozdělí na dvě stejně silné skupiny. Zatímco jedna koprovou omáčku naprosto nesnáší, ta druhá, prozíravější, skupina lidí ví, že tato omáčka nejen výborně chutná, ale snadno díky ní můžete využít léčivé síly kopru.

Kopr totiž není jen koření. Má dobrý vliv na zdraví. Zejména proto, že silně podporuje funkci žaludku a střev, a tedy zlepšuje trávení i chuť k jídlu. Svým vlivem na trávení má dobré větropudné účinky. A co málokdo ví, kopr prý pomáha zastavit škytání.

Co potřebujeme?

  • 750 ml mléka
  • 2 lžíce hladké mouky
  • hrst najemno nasekaného kopru
  • sůl
  • ocet
  • lžíce cukru
  • lžíce másla
  • špetka muškátového oříšku

Jak na to?

Do hrnce odlijeme půl litru mléka. Do něj přimícháme lžíci cukru a hrst najemno nasekaného kopru a dáme zlehka ohřívat na vařiči. Přidáme i lžíci másla.

Ve zbývajícím mléku mezitím pořádně rozmícháme mouku a poté přilijeme do hrnce k základu na koprovku. Takto povaříme cca 15 minut na mírném plameni a za častého míchání, aby se mléko nepřichytilo. Nakonec už jen dochutíme solí, muškátovým oříškem a octem. Vše pořádně promícháme, povaříme poslední minutu a máme hotovo.

Koprovku můžeme podávat třeba jen s vejci vařenými natvrdo a máme tak poměrně dietní večeři. Nechte si chutnat!

Tyto recepty vás také zaujaly:

Co vy na to?