Ty nejlepší články rovnou do mailu

Květák zapékaný se sýrem

Nemůžete bez masa žít? Možná vás dnešním receptem přesvědčíme, že lahodně může chutnat i naprosto bezmasé jídlo. Jakmile ochutnáte, pravděpodobně se ho nebudete moct nabažit.

Co potřebujeme?

  • 1 květák
  • 200 g výraznějšího sýru (čedar, gouda,...)
  • 40 g másla (větší část můžeme nahradit olejem)
  • 40 g hladká mouka
  • cca 300 ml mléka
  • lžička hořčice
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl
  • pepř

Jak na to?

Květák očistíme a rozdělíme na menší růžičky. Dáme do vody, přivedeme k varu a vaříme cca jen 3-4 minuty, aby lehce změkl. Poté slijeme vodu a květák uložíme do zapékací mísy.

Sýr si nastrouháme najemnou. Z másla, mouky a mléka si v hrnci připravíme bešamelový základ. Nezapomeneme ho přichutit muškátovým oříškem a osolit a opepřit. Nakonec přimícháváme sýr - vždy po hrsti, kterou rozmícháme a necháme rozpustit. Až poté přidáme další. Nakonec touto směsí zalijeme květák.

Květák pak dáme zapéct do trouby předehřáté na 180 stupňů. Pečeme až do té doby, kdy nám začne krusta zlátnout a objeví se bubliny, tedy cca 30 minut.

Květák zapečený se sýrem je vynikajícím netradičním obědem nebo večeří, nechte si proto chutnat.

Co vy na to?