Proč vlastně křupe a lupe v kloubech?

Cítíte při změně počasí, že potřebujete kolena, ramena nebo třeba záda trochu protáhnout a "prokřupat"? Nebo když se v posilovně za ruce volně pověsíte na hrazdu, prolupe vám páteř odshora až dolů? Když se ráno postavíte a otočíte hruď kolem vaší osy doleva a doprava, křupe vám v zádech ostošest? Proč vlastně k těmto zvukům dochází? A znamenají něco důležitého, co vám chce tělo sdělit? 

Mezi klouby, které nejčastěji křupou nebo lupou, patří ty v kolenou, klouby na prstech rukou, páteř, krk, boky a kotníky.  Častokrát tyto zvuky neznačí žádný problém. Pokud vás ale místo, odkud lupání vychází, začne svědit, je rozehřáté nebo dokonce bolí, stojí za to navštívit doktora.

Aby se právě klouby mohly snadno pohybovat a otáčet, tělo produkuje tekutinu nazývanou synoviální tekutina nebo také kloubní maz, která působí jako lubrikant. Díky tomu v kloubech nedře kost o kost a jsou umožňuje tělu být pohyblivé do všech směrů, které potřebujete. 

Právě kloubní maz obsahuje i směs různých plynů. Při pohybu se pak tyto plyny uvolňují ve formě mikrobublin a klouby lupou. A přesně to pak slyšíte a cítíte lupnutí v kloubech.

Občas se také ale může stát, že šlacha, která kloub obklopuje, se při pohybu lehce posune a při návratu na původní místo lupne. Pokud trpíte artritidou, křupání nebo lupání v kloubech může být také způsobeno nedostatkem kloubního mazu, kdy kosti začínají dřít jedna o druhou.

Jak minimalizovat riziko problémů

Jednoduše: snažte se zlepši pohyblivost kloubů a zároveň rovnoměrně posilujte svaly, které zajišťují pohyb kolem kloubů. Například pokud často slyšíte lupání z kolen a poslední dobou jste hodně posilovali nohy, mohou být vaše svaly přetížené a limitovat šlachy v pohybu. Zařaďte proto do svého programu rozhýbání všech kloubů před cvičením i první opakování s lehkou zátěží, abyste připravili svaly i klouby co nejlépe. Stejně tak nezapomeňte obměňovat cviky zaměřené na jednu svalovou partii, abyste posilovali všechny části svalů.