Ty nejlepší články rovnou do mailu

Recept: selská omeleta

Na grilu maso vypadá vždycky nějak menší a tak se často stane, že něco zůstane. Co s takovými zbytky, když ohřáté to už není ono? Vyzkoušejte si udělat selskou omeletu, která je ideálním pomocníkem při zpracování zbytků.

Co budeme potřebovat?

  • 2 uvařené brambory
  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • Zbylé maso, nebo slanina
  • 3 vejce
  • 3 lžíce mléka
  • 3 lžíce strouhaného čedaru
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • kmín

Jak na to?

Brambory nakrájíme na kostičky a vložíme na pánev s trochou tuku. Orestujeme za občasného míchání. Nemíchejte je stále, rozpadli by se na kaši a to určitě nechceme. Stačí je nechat smažit z jedné strany a až dostanou požadovanou zlatou barvu , obrátíme je vařečkou.

Právě proto je dobré zvolit pánev s nepřilnavým povrchem, ale i klasická má své kouzlo. Připečené kousky totiž omeletě jen prospějí.

Jakmile jsou brambory osmažené ze všech stran přidáme na drobno nakrájenou cibulku a kmín. Opět promícháme a necháme zezlátnout. V závěru ještě přihodíme maso nakrájené na kousky. Použijte skutečně libovolné maso co zbylo. Kousky grilovacích klobás, nakrájený steak, nebo i zbytek hamburgeru. 

Mezitím si vejce rozmícháme se solí, pepřem, mlékem a čedarem. Nezapomeňte na majoránku s kterou rozhodně nešetřete. Jakmile je směs na pánvi připravená, přelijte směsí vajíček a mírně promíchejte. Nyní už je důležité omeletu vůbec nemíchat až do konce její přípravy. Vše nechte na plotně na mírném plameni, nebo celou pánev vložte do trouby. Jakmile vajíčka ztuhnou i uprostřed máme hotovo.

TIP na závěr:

Variací na selskou omeletu je skutečně nespočetně, nebojte se tedy experimentovat.  Přidat spoustu zeleniny určitě nebude na škodu - třeba paprika nakrájená na větší kusy je opravdu dobrota.

Co vy na to?