Pití čaje jako životní styl. Nebo osvědčený lék

 

Podle vědeckých studií si lidstvo dopřává čaj už zhruba 5 000 let. Existuje ho mnoho druhů a každý je v něčem specifický, každý nám může prospět něčím jiným. Jeden nás dokáže povzbudit, jiný zažene chmury, další povzbudí imunitu a některý sníží třeba riziko srdečních potíží. Ať už nám ale zachutná kterýkoliv, je dobré udělat si čas na svůj šálek čaje, zastavit se v uspěchaném dni, pomalu upíjet a nenechat se ničím a nikým vyrušovat.

 

Černý čaj sníží cholesterol

Jedním z nejoblíbenějších čajů je ten černý. Mnozí po něm sahají místo kávy, protože oproti ostatním druhům obsahuje nejvíc kofeinu (v jednom hrníčku najdeme asi 40 miligramů kofeinu). Kromě toho jsou v něm ale i důležité antioxidanty, má pozitivní vliv na snižování cholesterolu a podle vědců chrání i naše srdce, protože díky jeho pravidelné konzumaci snižujeme riziko mrtvice, a to až o 21 procent.

 

Zelený čaj je prevence

Leckomu nechutná, ale přitom zelený čaj patří mezi ty nejzdravější. Podle lékařů funguje jako prevence proti mnoha chorobám a neduhům. Snižuje riziko onemocnění rakovinou, chrání naše srdce a jeho pití je vhodné i při dietách, protože napomáhá spalování tuků. Obsahuje také velké množství vitaminu C, takže je ideálním nápojem při lehkém nachlazení. 

 

Bílý čaj proti cukrovce

Bílý čaj nepatří k nejběžnějším, ale je nejjemnější ze všech a také má nejnižší obsah kofeinu. Doporučuje se diabetikům, protože pomáhá v boji s cukrovkou. Má také pozitivní vliv na snižování cholesterolu, pomáhá chránit před rakovinou a i on brání naše srdce před nejrůznějšími kardiovaskulárními chorobami.

 

Maté proti rakovině

Speciálním druhem je čaj maté, který je oblíbený hlavně v Jižní Americe. Vhodný je při detoxikaci jater, ale podle vědců pomáhá také při léčbě rakoviny tlustého střeva. Působí proti ní i jako prevence, protože dokáže zmírňovat zánět ve tkáních a ničí buňky způsobující nádory ve střevě. Důvodem je kyselina kofeylchinová, která je v maté obsažena a která má právě tyto „zázračné“ účinky.