Buďte šťastní díky jídlu

 

Všimli jste si někdy, že když máte náladu pod psa a zobnete si kousek čokolády, dáte si sladký koláč, koblihu nebo jinou laskominu, hned se na svět díváte veseleji? A není to jen váš pocit. Sladkosti totiž mají tu specifickou vlastnost, že v našem těle spouštějí tvorbu hormonu serotonin, který nás rázem udělá klidnějšími a spokojenějšími. Problém je, že tento efekt je dost krátkodobý, a tak si tělo brzy řekne o další dávku. Kdo podlehne, dostane se do začarovaného kruhu tloustnutí.

 

Šťastní a hubení

Pokud si chcete zachovat dobrou náladu i štíhlou postavu, máme pro vás řešení. Sladkosti totiž nejsou to jediné, co aktivuje serotonin. Úplně stejný a navíc dlouhodobější efekt mají i další, mnohem zdravější potraviny. Jedná se zejména o některé druhy ovoce – borůvky, jahody či banány. Uzobávat můžete i mandle, a pokud sáhnete po oříšcích, uklidníte si díky nim i pocuchané nervy. Rozveselí vás ovšem i vybrané druhy ryb, ideální je losos či tuňák. V létě zase s chutí sáhněte po rajčatech. A když chcete trochu, ale zdravě, zhřešit, uvařte si kakao nebo si dejte kousek kvalitní čokolády dělané z pravých kakaových bobů.

 

Na závěr vám dáme ještě jeden hříšný tip: tvorbu serotoninu podporuje i alkohol. Takže když si večer dáte sklenku vína nebo jedno pivo, hned zapomenete na všechny strasti, stres hodíte za hlavu a bude vám lépe. Jen to moc nepřehánějte, ať se vaše dobrá nálada nezmění v pozdější bolehlav.