Rýma není banalita. Jak ji léčit?

Rýmu většinou považujeme za podřadnou nemoc a přecházíme ji. Ne nadarmo se přece říká, že léčená rýma trvá sedm dní a neléčená týden. Ale přesto to není taková banalita a měli bychom se snažit s jejími příznaky bojovat a mírnit je, jinak mohou přerůst v něco mnohem horšího.

Podzim a zima jsou ideálním obdobím, kdy se u mnoha z nás právě rýma objevuje. Podle statistik jí dospělý člověk onemocní průměrně čtyřikrát do roka, děti pak postihuje až třikrát častěji. Její příznaky jasně pozná každý – začíná to nejdřív nenápadným a pak čím dál nepříjemnějším pálením a škrábáním v krku. To vzniká kvůli tomu, že se do těla dostane zánět a překrví se sliznice v nose a nosohltanu, čímž také vyschnou.

Po dvou, třech dnech škrábání ustoupí a přijde období smrkání. Z nosu se nám spustí hustý výtok, kapesníky se stanou našimi nejlepšími přáteli, kýcháme, máme často ucpaný nos a jeho vnější okolí od smrkání červené a odřené. Zkrátka není to nic příjemného, ale obvykle se to rozhodneme nějak přežít a snažíme se normálně pokračovat v běžném i pracovním životě. Přesto bychom se měli snažit ulevovat si a zmírňovat příznaky, protože neléčená rýma se může rozvinout v rýmu chronickou, případně v astma. A kvůli jejímu zanedbání se nám může i dočasně zhoršit sluch.

Jak na rýmu

Co tedy dělat, pokud vás přepadne „rýmička“ a nechcete, aby přešla v něco víc?

Pitný režim – V případě jakékoliv nemoci, tedy i rýmy, je třeba hodně pít, aby se z těla odplavovaly škodliviny a případně se organismus zapotil a rychleji se uzdravil. Doporučuje se pít hlavně horké nápoje, ideálně bylinkové čaje určené proti nachlazení – ideální je máta, zázvor, heřmánek, lípa či černý bez, případně jejich různé kombinace.

Doplňování vitaminů – důležité je dodat tělu dostatek vitaminů, ať se může s nákazou lépe poprat.

Nejdůležitější je vitamin C, který nejlépe přijmete z ovoce. A pokud na něj nemáte chuť, vymačkejte si ho a pijte šťávu, případně si kupte džus.

Ošetřování nosu – je třeba pročišťovat nosní dutinu, aby nebyla ucpaná a nepůsobila vám tak obtíže. Základem je často smrkat a čistit nos. V lékárně jsou k dostání nosní spreje, které léčí. Aby léčivá látka v nich obsažená lépe pronikla skrze silnici, je vhodné pořídit si i mořskou vodu a s ní nos také průběžně proplachovat.

Inhalace – našimi předky ověřený léčebný způsob je inhalace. Stačí si do větši nádoby nalít horkou vodu, do ní přidat trochu soli, případně pár kapek éterických olejů (vhodný je eukalyptus či borovice), naklonit se obličejem nad nádobu, přikrýt si hlavu ručníkem a asi čtvrt hodiny vdechovat, čímž se pročistí veškeré dutiny.