Dieta je dočasné řešení. Jak zhubnout trvale?

Začínáme hubnout při mnoha různých příležitostech – po Novém roce, před létem, před Vánoci i po Vánocích, po porodu, jen tak. Někdo zkouší jednu dietu stále dokola, jiný hledá pořád další a nové. Ale výsledek bývá stále podobný – jakmile shodíme požadovaná kila a přestaneme se hlídat, váha zase začne jít nahoru a ocitneme se v začarovaném kruhu.

Zhubnout jednou provždy, trvale a udržet si kýženou váhu po celý život, to je sen mnoha z nás. Aleckomu se to už někdy povedlo? Málokomu. Většina z nás se točí v zajetí různých diet a zaručených tipů, jak shodit přebytečná kila. Snažíme se jíst pravidelně a zdravě, omezovat slakosti, hýbat se, dřeme se, odoláváme pokušení... a pak to vzdáme.

Jsme ze své snahy tak vyčerpaní, nervózní a vzteklí na celý svět, že prostě jednoho večera vyžereme lednici. A veškerá dosavadní snaha je "v háji". A nebo odoláme, zhubneme požadovaná kila – a pak přestaneme s dosavadním drilem, načež jde váha opět postupně vzhůru. Zkrátka, tudy cesta nevede. Tak jak tedy dosáhnout postavy snů natrvalo?

Je to v hlavě

Není to o dietách, ty nejsou samospásné. Většina z nich nás navíc uvrhne do hladovění, obírají nás o energii a jsme nevrlí, protože nemůžeme jíst to, na co máme chuť. Pokud chcete skutečně trvale zhubnout, zapomeňte na zaručené diety, začněte zkátka přemýšlet nad tím, co děláte a co jíte, případně co děláte a jíte špatně. A držte se několika základních pravidel:

Nehladovte

Každá dieta založená na hladovění je špatně. Nejen, že jste unavení a bez energie, tudíž nemůžete stoprocentně fungovat, ale zároveň nezhubnete. Látková výměna ve vašem těle se zpomalí, vyhladovělé tělo začne spalovat místo tuků svaly a naopak si začne dělat zásoby tuků, aby dál nestrádalo. Takže začnete přibírat.

Nemyslete na jídlo

Honí-li vás mlsná a přemýšlíte, co byste kde slupli, je to opět špatně. Pokud na vás začnou přicházet myšlenky na mlsání, zažeňte je nějakou činností, která vás baví a která vás tedy zaměstná natolik, že na jídlo přestanete myslet. A když to nepomůže, mějte vždy po ruce žvýkačku.

Utečte stresu

Zvykli jste si zahánět stres koblihou nebo tabulkou čokolády? Sami víte, že to je to nejhorší, co můžete udělat. Stresu je lepší utéct, tedy hýbat se. Jděte na procházku, zacvičte si, zaměstnejte zkrátka své tělo – rychle díky tomu přijdete na jiné myšlenky, zklidníte se, dokážete také jasněji uvažovat a navíc vás to nabije novou energií.

Spěte místo jídla

Kdo chodí spát o půlnoci, ten má logicky večer hlad. A pokud se večer udržíte a nejíte, ráno hlady téměř šilháte. Lepší je chodit spát dřív, abyste si odpočinuli a nabrali dostatek energie. Vyhnete se díky tomu večernímu mlsání a ráno se navíc budete cítit svěží a víc fit.