Jeden kousek ovoce denně stačí

Všude se dočítáme, že čím více jíme ovoce, tím lépe pro nás. V každém druhu je něco trochu jiného, ale všechny jsou prospěšné našemu zdraví. Jenže úplně jinak je tomu, pokud držíme dietu – tehdy se totiž neomezená konzumace ovoce rozhodně nedoporučuje.

Ovoce je neocenitelným zdrojem všech možných vitaminů, ale i mnoha dalších živin a minerálních látek. Stejně tak nám dodává i tekutiny, protože je plné vody. Tak proč se v jeho pojídání omezovat, zvlášť když nám výživoví poradci doporučují, ať jím s klidem zaháníme chuť na sladké? Právě proto, že je také sladké.

Při hubnutí opatrně

Ovoce je pro nás skutečně skvělým zdrojem všech možných látek, které naše tělo potřebuje, jenže jak už jsme uvedli výše, je sladké. Má mnohem vyšší energetickou hodnotu než například zelenina.

Tu tedy můžeme konzumovat ve větším množství i během hubnutí, ale s ovocem je to jinak. Díky jeho zvýšenému pojídání se zvyšuje hladina cukru v naší krvi a máme tak krátkodobě pocit sytosti. Jenže ten brzy zmizí, protože cukr z krve vyprchá a nás zase začne trápit hlad a také chuť na sladké. Dáme-li si další a pak další kousek ovoce, dostáváme se téměř do začarovaného kruhu. A dostáváme do těla mnohem více cukru, než možná sami tušíme.

Všeho s rozumem

Stejně jako se nedoporučuje držet zcela jednodruhovou dietu – tedy například sacharidovou, tak není nejlepším nápadem přejídat se ovoce. I když to nejspíš děláme v dobré víře a myslíme si, že naše tělo bude nadšené. Opak je pravdou. Takže ideální je dát si jeden, nanejvýš dva kousky ovoce denně, například k snídani a k odpolední svačině. A týká se to například i sušeného ovoce, ani toho bychom se neměli přejídat. I když i ono je samozřejmě lepší než všelijaké cukrovinky a sladkosti, po kterých naše váha letí nahoru rychlostí blesku.