Dietní chyby vadí. A víc, než tušíte

Při dietě občas ujede každý – jednou nás svede na scestí cukrárna, kterou míjíme cestou z práce, jindy nedokážeme odmítnout pochutiny na večírku u přátel, občas nás za temných nocí pohltí útroby naší lednice. Vždycky si pak slibujeme, že to bylo naposledy, že se už příště budeme víc hlídat a v dalších dnech si ještě zpřísníme dietní pravidla, abychom tělu tu jedinou chybičku vykompenzovali. A žijeme spokojeně dál. Jenže tělo tak spokojené není, protože mnohá tato uklouznutí nebo naše různá podivuhodná rozhodnutí mu dávají pěkně zabrat.

Večerní hladovka a cvičení

Mnoho lidí pořád věří mýtu, že po páté hodině odpolední už se nemá nic jíst. Snaží se to dodržovat a mají radost, jak krásně díky tomu hubnou. Jenže tělo nadšené není. Pokud si dáte až ráno snídani, organismus nedostane přísun žádné energie po více než dvanáct hodin, tudíž je vysílený, špatně se vám spí, kručí vám v žaludku a tělo je v podstatě ve stresu.

Stejnou chybou je i to, pokud si večer zacvičíte a pak už si zakážete jakékoliv jídlo. Efekt na hubnutí je tu opět prokazatelný, ale tělo znovu bude protestovat. Když ho vyčerpáte, musíte mu poté dopřát nějakou energii, ať má z čeho „žít“.

Cvičení bez diety ne

To, že začnete cvičit nebo se jakkoliv oproti minulosti hýbat, je velmi chválihodné. Jenže pokud máte pocit, že jen díky pohybu zhubnete, budete se cítil lépe a lehčí a přitom budete moct jíst to, co dosud, jste na velkém omylu. Problém je totiž v tom, že se vám díky cvičení začnou více dělat svaly, což jistě chcete, ale neshodíte kvůli špatnému stravování žádné tuky. A tělu tím tedy neprospějete vůbec nijak, spíš naopak. 

A co když se rozhodnete pro opačné řešení, tedy že ze svého jídelníčku vyškrtáte ty nejděsivější a nejnezdravější potraviny a budete díky tomu hubnout, ovšem aniž byste při tom vstali z gauče? To není zdravé hubnutí, to je nějaká vámi vynalezená (či někde vyčtená) dieta a všichni víme, jak výsledky takových diet většinou končívají – v drtivé většině jo-jo efektem a ještě větší zátěží pro náš organismus, který je nejprve vyčerpaný z nečekaného omezení příjmu energie a pak je zase přesycený nashromážděnými tuky z jo-jo efektu.