Tři způsoby, jak snadno připravit kuskus

Co je kuskus?

Kuskus jsou malé do kuliček tvarované krupičky spařené pšenice. Je to potravina, která se hodně používá v severní Africe. Odtud se přes Francii dostala i do evropské kuchyně.

Kromě klasického kuskusu dnes snadno seženete i kuskus celozrnný, který oproti klasickému obsahuje větší množství vlákniny, vitaminy skupiny B a minerální látky jako železo, vápník, hořčík, fosfor nebo zinek. Je tedy i vhodnější pro zdravou kuchyni.

Klasická příprava kuskusu

Nejsnazší způsob, jak připravit kuskus, je zalít ho horkou vodou v poměru 1 díl kuskusu ku 2 dílům vody. Poté se kuskus promíchá a nechá pod pokličkou odstát cca 10 minut.

Kuskus opražený na pánvi

Druhým způsobem dodáte kuskusu jemně praženou chuť. Stačí ho na rozehřáté pánvi bez použití oleje opražit, než začne zlátnout. Pozor - je potřeba ho neustále promíchávat, aby se nepřipálil a nedostal "připálenou" chuť.

Poté opražený kuskus zalijeme horkou vodou v poměru 1 díl kuskusu ku 2 dílům vody a necháme klasicky cca 10 minut odstát pod pokličkou.

Kuskus dochucený při přípravě

U přípravy kuskusu ho můžete také lehce dochutit. A to přimícháním lžičky výraznějšího oleje (např. arganového) předtím, než dáte kuskus opražit. Nebo i pokud kuskus nechcete pražit, můžete místo horké vody použít pro zalití kuskusu horký vývar - opět v poměru 1 díl kuskusu ku 2 dílům vývaru.

Při ochucování kuskusu si jen vždy dejte pozor, aby jeho chuť ladila s ostatními přísadami do vašeho pokrmu. U salátu z kuskusu může být dochucení výhodou. U jídla, kde kuskus plní roli přílohy by pak chutí měl ladit s ostatními ingrediencemi.

A na jednu věc pozor - kuskus se opravdu nevaří. Po zalití horkou vodou a odpočinutí zůstane krásně sypký. Pokud bychom ho vařili, rozvaří se a bude lepit.

Čtěte také: