Ty nejlepší články rovnou do mailu

Jak správně usmažit lososa?

Losos je ryba, která si u nás  stále rychleji získává na oblibě. Nejenom proto, že jde o cenově přijatelnou volbu, ale především proto, že jej zvládnou sníst i odpůrci ryb. Jak jej ale připravit tak, aby chutnal a zachoval si všechny důležité živiny?

V první řadě je důležité ryby naporcovat. Tento úkon bychom měli nechat až na doma. Není nic špatného koupit celý filet, kde již nejsou kostičky, ale samotné porce bychom už měli zvládnout sami. Filet tedy položte na stůl, kůži dolů a nakrájejte jednotlivé porce. Šířka je na vás, ale neměla by být pod 4 cm, aby se ryba na pánvi nevysušovala. Stejně tak je dobré zvolit vždy filet s kůží, bude se s ním lépe manipulovat na pánvi a kůže zabrání zbytečnému propečení. 

Jakmile jsou jednotlivé porce nakrájené, otočíme je kůží nahoru a ostrým nožem odstraníme šupiny. Zkrátka jím drhneme proti šupinkám a ty poměrně snadno odpadávají. Uvolněné šupinky odstraníme, ale pozor, rybu bychom neměli nikdy mýt, stačí ji otřít papírovým ubrouskem.

Teď už můžeme začít se samotnou přípravou jídla. Jednotlivé porce mírně osolíme, potřeme olivovým olejem z obou stran a můžeme přidat koření. Zapomeňte ale na smíchané směsi z pytlíku, kde stejně kupujete pouze drahou sůl, protože té je tam nejvíc. Raději sáhněte po bylinkách. K této rybě se vám určitě bude hodit česnek nebo tymián. Samotný pepř je také dobrá varianta. Bylinky můžeme buď nakrájet na jemno a vmasírovat do ryby, nebo v hmoždíři utřít s trochou oleje a soli. Na rybu jej pak naneseme už v podobě snadno roztíratelné hmoty. Pozor, nikdy nedáváme koření na stranu s kůží, protože ta půjde na pánev první a zbytečně by se bylinky spálily.

Nyní už se dostáváme k samotnému smažení. Na to zvolíme pánev s tlustším dnem, aby dobře držela teplo. Rozehřejme ji, ale rozhodně už nepotíráme olejem. Bohatě bude stačit to, co máme na filetu. Jakmile je pánev dostatečně horká, vložíme jednotlivé filety kůží dolů. Odolejte pokušení s nimi hned začít hýbat, vše má svůj čas. Jakmile se totiž ryba speče, sama se od pánve odlepí, takže vyčkejte. Samotná délka pečení je závislá na tloušťce, ale pro nás je důležité spíš to, že losos se smaží převážně z jedné strany. Vyhneme se tedy zbytečnému otáčení a rybu necháme na pánvi hezky jednou stranou. Z boku můžeme sledovat, jak mění barvu. Otočení by mělo proběhnout, až losos změní barvu z cca dvou třetin. Klidně bychom jej také mohli připravit jen z jedné strany. Takto křehká ryba to opravdu zvládne. My ale zvolíme jistější přípravu a tak jej v této době otočíme. Jak už jsme zmínili, záleží na tloušťce, ale vše bude vcelku rychlé - obvykle do 5 minut.

Na straně s kořením už bude filet jen chvilku. Přibližně dvě, tři minutky. Jakmile změní barvu po celé své výšce, necháme jej ještě minutu na pánvi a pak vyjmeme do pekáče, opět kůží dolů. Stejně jako maso i ryba potřebuje odpočinout, aby se šťávy hezky propojily s masem. To zvládneme v předehřáté troubě. Jednotlivé filety můžeme přelít rozpuštěným máslem a pokapat citronem, ale není to nutné. Stačí pekáč s filety dát do trouby, rozehřáté na cca 180 °C. Nejenom, že nám filety udrží teplé, než naložíme přílohu na talíře, ale dovolí jim odpočinout a "dojít". Během cca 5 minut, kdy bude losos v troubě, se už nestihne propéct zcela, ale mírně to zvládne. Nemusíme se tedy bát, že nás při servírování překvapí syrová ryba uprostřed.

Co vy na to?