Trémy se dá zbavit, pomůže jóga i relax

Jen málokdo se v životě dokáže zcela vyhnout veškerým situacím, kdy je nutné předstoupit před ostatní a něco důležitého s nimi řešit. Nemusíte být hned politik, abyste byli nuceni mluvit před davem. Stačí, když k tomu budete donuceni ve své práci, nebo když budete skládat nějakou zkoušku. Kdo trpí trémou, ten je z toho na nervy už dávno předtím, než k samotnému aktu dojde. A takový stres člověku příliš neprospívá, nemluvě o jeho mizerném pocitu, který sám ze sebe má, když k jeho nepovedenému veřejnému vystoupení dojde. Přitom to ale není neřešitelná situace – i s trémou se dá úspěšně bojovat. A možná byste se divili, kolik skvělých světových osobností a výborných řečníků se kdysi klepalo nervozitou a obcházeli je mdloby, když měli vystoupit byť i jen na školní pódium.

Ćtěte také: Negativní motivace jen škodí. Nebo ne?

Jóga i relax pomohou

Nejlepší je začít svůj boj už předem – tedy nesnažit se zklidnit jen v situacích, které nás přivádějí na hranici nervového zhroucení. Odborníci doporučují, abychom se celkově pokusili odbourat ze svého života stres a naučili se s ním zacházet. Výborným cvičením je proto jóga, která vás naučí zklidnit mysl, soustředit se, zapomenout na zbytečné problémy, ale navíc vás pořádně protáhne a nedovolí vám zůstat gaučovými lenochy.

Vyzkoušet můžete také jakékoliv jiné relaxační techniky – doporučují se třeba meditace, stejně tak vám mohou pomoci i procházky v přírodě nebo soustředěná práce na zahrádce. Zkrátka něco, kdy máte čas srovnat si myšlenky v hlavě, dokážete se uklidnit a uvědomíte si, že kvůli vám se svět nezboří a nemá smysl už předem mít strach z nějakého úkolu. Život je plný výzev a je třeba se jim postavit – kdo to dělá pravidelně, odhodlaně a cíleně, ten nad svými strachy zvítězí. Přitom tréma není nic jiného než strach ze slehání – takže jedinou cestou, jak se jí zbavit, je postavit se jí a rozhodnout se vyhrát nad ní. A jde to.

Čtěte také: Vše, co potřebujete vědět o józe