Negativní motivace jen škodí. Nebo ne?

Hubnutí je velmi složitý úkol a ze všech stran slyšíme, že bychom se na něj měli vrhnout s kladnou motivací. Měli bychom chtít být krásní, líbit se okolí, zformovat si postavu, zlepšit si zdraví a tak dále. Je jedno, s jakým cílem do toho jdeme, ale důležitý je hlavně ten cíl, za kterým se snažíme dojít, obětujeme kvůli němu jistě mnoho svých slabostí a závislostí a držíme své chutě na uzdě. A i přes nějaké ty pády pokračujeme stále dál. Až dosáhneme vysněné postavy a váhy a jsme šťastní. Jenže to se stane jen v případě, že je naše počáteční motivace pozitivní. Ovšem mnoho z nás na to jde opačně a pak brzy pohoříme.

Čtěte také: Chcete změnu? Zapojte celou rodinu

Nemyslete na své zápory

Když se vás někdo zeptá, proč chcete zhubnout, co mu nejspíš odpovíte? Mnoho z nás v první řadě neřekne, že chce být krásný, štíhlý, ve formě. Většinou spontánně odpovíme, že hubneme, protože se sami sobě nelíbíme, nechceme být okolí stále jen pro smích, stydíme se na pláži svléknout do plavek, štvou nás naše špeky a celulitida a tak dále. To je sice dobrý začátek pro hubnutí, protože právě tohle naštvání se na sebe sama vás pořádně nakopne a pustíte se do toho s vervou, jenže nejspíš prohrajete a časem se vzdáte.

Důvodem je, že vaše počáteční motivace je negativní a kvůli tomu je jen krátkodobá. Když dosáhnete prvních malých úspěchů, přestanete na sebe být dostatečně naštvaní, takže zpomalíte tempo, začnete víc hřešit a nakonec s hubnutím skončíte zcela. A to do chvíle, než se na sebe zase rozzlobíte, neboť jo-jo efekt udělá své, a dáte si tohle kolečko znovu. A pak znovu. A nebo to vzdáte a raději zůstanete tlustí a smíříte se s tím. Což je ohromná škoda.

Čtěte také: "Lidé si na sebe nedělají čas a jsou vyčerpaní," vzkazuje psychoterapeutka

Negativita někdy prospívá

 

Nechceme tvrdit, že negativní motivace je vždy špatná. Pokud je naším prvnotním hnacím motorem, uškodí nám, tehdy totiž musíme myslet na pozitivní výsledky a změny. Ovšem v průběhu hubnutí není negativní motivace úplně na škodu – je dobré podívat se na sebe kriticky a zhodnotit své pokroky i to, čeho bychom ještě mohli dosáhnout, když se budeme snažit o trochu víc. Není dobré jen se chválit, jak nám to jde, ale dívejte se i na své nedostatky, které ještě můžete odstranit. Hned se do pokračování dáte s větší chutí.

Čtěte také: Buďte se sebou nespokojení, nakopne vás to