Chcete změnu? Zapojte celou rodinu

Ne nadarmo se doporučuje začít cvičit společně s někým dalším. Vzájemně si dodáváte motivaci, jeden před druhým to nechcete vzdát a snažíte se vytrvat. A velmi podobně to funguje, pokud chcete kompletně změnit svůj životní styl – ideální je zapojit do toho celou rodinu.

O tom, co je zdravé, co bychom měli dělat, co jíst a jak se hýbat, čteme dnes a denně. Sami víme, co je pro nás nejlepší a čím prospět svému tělu a zdraví. Ale upřímně, většina z nás to v reálu nedělá. Hezky se o tom sní, ale ve skutečnosti si dopřáváme nezdravá a tučná jídla, často neodoláme sladkému nebo večer u televize uzobáváme různé slané pochutiny. A když už se konečně odhodláme něco s tím začít dělat, zhubnout, začít cvičit a jíst od druhého dne jen zdravě, velmi rychle ztratíme motivaci a tohle nadšení nám vydrží pár dní nebo nanejvýš týdnů. V čem je obvykle problém? Nejen v nás, ale v tom, že nemáme dostatečnou podporu svého okolí.

Vzorem pro děti

Co jedí rodiče, to obvykle konzumují i děti. Pokud žijí zdravě, stravují se tak i jejich potomci. Pokud se v rodině denně vaří nezdravá a tučná či mastná jídla, často se na výletech chodí do fast foodů a pijí se sladké limonády, tak se tak přirozeně chovají i děti. A odráží se to na jejich postavách i zdraví.

Pokud se rozhodnete něco s tím udělat, mělo by jít o změnu pro všechny. Dohodněte se nejprve s partnerem, a pokud se nebude chtít přidat, požádejte ho aspoň o podporu a to, aby vám dodával motivaci a hlídal vás, ať „nehřešíte“. Pakliže máte větší děti, promluvte si i s nimi, vysvětlete jim pozitiva změny, co dobrého jim přinese a čeho se naopak nemusejí bát.

Krok za krokem

Podstatné je neudělat změnu ráz na ráz. Jděte na to pomaloučku. Začněte vařit ze zdravějších surovin, dělejte častěji saláty, nezapomínejte na svačiny, nezdravé nápoje vyměňte za zdravější. Pokud na to nepůjdete moc drsně, vaše rodina nejspíš nebude protestovat, protože i zdravé jídlo může být chutné.

Nezapomínejte ani na pohyb, protože ten ke zdravému životu neodmyslitelně patří. Buď začněte cvičit a zkuste do toho zapojit i partnera. Pokud odmítne, najděte si nějaký typ cvičení, který provádí více lidí naráz, ať vás to více motivuje chodit tam pravidelně – existují různé typy cvičení pro ženy, můžete začít chodit na jógu, plavat a tak dále. Další možností je několikrát týdně vyrážet s dětmi na procházku. Pokud je vyzvedáváte ze školy, jděte kus pěšky, namísto abyste se vezli autem či hromadnou dopravou. A nebo jezděte na kole. Zkrátka své potomky přiveďte ke sportu a ukažte jim, že ve vás mohou mít vzor. A pokud chcete být trvalým vzorem, nesmíte je přece zklamat – musíte vytrvat.