Léto svádí k mlsání. Dokážete odolat?

Je snadné sami sobě nařídit, že si nesmíte dávat zmrzlinové poháry, ovocné koláče ani dobroty z grilu – vždyť to přece všechno kazí figuru a lepší je místo toho si připravit lehký zeleninový salát. Ale když zavítáte k přátelům, hrnou se na vás nezdravé věci ze všech stran a je těžké odmítnout.

Jste-li sami doma, stravujete se podle svých návyků a určitě vám jde dodržovat zdravé způsoby stravování. Jenže letní měsíce jsou časem dovolených, návštěv a cestování a k tomu patří nejen stravování se v restauracích, ale i pobyty all inclusive či dny strávené u přátel a příbuzných. A všude, kam vkročíte, se vás snaží pohostit tím nejlepším, co zrovna mají – od domácích koláčů přes grilované speciality po staročeskou klasiku. O alkoholu nemluvě.

Kdo odmítne, ten je považován nejen za divného, ale spíš za nezdvořilého. Takže i ten, kdo se snaží jinak jíst zdravě a střídmě, si to na návštěvách a výletech pokazí, protože s láskou chystané jídlo se neodmítá – to by byla urážka hostitele.

Odolejte okolí

Už předem vás děsí, že za víkend zase přiberete dvě kila, která pak budete čtrnáct dní pracně shazovat? Jenže vaše babička pořád naléhá, strýček pořád dolévá a když nejíte a nepijete, ostatní se na vás dívají jako na nemocného člověka. Takže raději podlehnete tvrdému nátlaku okolí a přizpůsobíte se, i když se za to sami už v té chvíli nesnášíte. A to je chyba.

Jde o váš život, vaše tělo, vaše rozhodnutí. Je hezké, že chcete vyhovět ostatním, že se chcete chovat „normálně“, ale ve skutečnosti podléháte jejich nátlaku a nerozhodujete o sobě sami – rozhodují o vás oni. Což je špatně ve všech oblastech života. A proto je potřeba bránit se tomu a nenechat se donutit jíst něco, co nechcete.

Vysvětlete si to předem

Když musíte během večera desetkrát dokola vysvětlovat, proč něco nechcete jíst, že jste změnili životosprávu a že vám přejídání naruší váš metabolismus, okolí se obvykle stejně pojedenácté začne vnucovat. Málokdo je ochoten popřát vám sluchu a naopak vaše vysvětlení berou jako výmluvu a skoro se vsázejí, kdy podlehnete a co nakonec ochutnáte.

Proto si ušetřete neustálé opakovaní stokrát řečeného. Je lepší zavolat hostitelům ještě před příjezdem a vysvětlit jim, jak se nyní stravujete a že si to nechcete pokazit. Objasněte jim, že to nemají brát jako urážku své kuchyně, ale jde o vaše zdraví a vaše tělo, o kterých máte právo rozhodovat vy sami. Ostatní by měli pochopit, že by na vás neměli naléhat.

Naopak potom pobyt můžete využít k zajímavé a přínosné diskuzi o stravování, o vhodnější úpravě pokrmů a o tom, jak třeba tu nezdravou klasiku dělat zdravěji. A nejen, že nepřiberete – třeba ještě někoho donutíte zamyslet se nad jeho vlastním životním stylem a nad jeho možnou změnou.