Inspirujte se životním stylem Finů, sisu vám dodá výdrž, odolnost i sílu

Podstata finského šťastného života

Slovo sisu pochází z Finska a nedá se jednoznačně přeložit. Nejčastěji se zmiňují neústupnost, statečnost, odolnost, výdrž nebo síla. Od těchto významů se odvozuje i sisu jako životní styl.

Finsko je tvrdá severská země, i z toho tedy vyplývá podstata života místních lidí. Finové musí mít ono "sisu", resp. všechny odvozené vlastnosti, aby zvládli psychicky i fyzicky dlouhou zimu, temné dny a nevlídné počasí. Sisu slouží jako psychická podpora, i když jste na hranici svých možností a nevidíte správné východisko. Pomáhá zachovat si nadhled a naději.

Dále čtěte: Motivovaní bez odměn? Dopředu nás může hnát naše vnitřní motivace

Základní principy sisu

Existuje pár základních věcí, které je třeba dodržovat, chcete-li dosáhnout sisu. Dle Finů je důležitá příprava, která se nesmí podcenit. Právě znalost problému vám totiž může dodat větší jistotu.

Také není od věci ohlížet se na svou minulost, ale nezůstávat v ní žít. Vaše minulé úspěchy vás mohou povzbudit, popostrčit dopředu i v současném životě. V případě negativní zkušenosti si naopak můžete vzít ponaučení.

Pro lepší život také pomáhá postavit se vlastnímu strachu. Díky sisu se nebojíte dělat věci, které vás děsí a naopak jim jdete naproti. Určujte si malé cíle a výzvy, jejich plnění vás bude těšit. Nestresujte se těmi velkými úkoly. I když se vám něco nepodaří, není to důvod k věšení hlavy, naopak se pokuste najít jiné východisko.

Ani při nelehkých úkolech nezapomínejte také na péči o sebe, i ta přispívá psychické pohodě.

Dále čtěte: Samotáři bývají zpravidla štíhlejší než společenští lidé. Proč?

Jděte štěstí naproti

Říká se, že štěstí k vám nepřijde jen tak, musíte mu jít trochu naproti. Nebojte se proto vyzkoušet právě sisu, které vám může pomoci zlepšit svůj život. Ačkoliv přijmout sisu za své nemusí na začátku být úplně lehké a tento styl vás dokáže pořádně prověřit, nemusíte se bát, že byste ho nezvládli. Finové mají tento způsob života zapsaný již v historii, na vás je inspirovat se vším, co vybudovali.

Hlavní je vytrvat, nevzdávat se a nebát se jít vstříc novým věcem. Seberte proto veškerou odvahu a vydejte se díky sisu na svou cestu za šťastnějším životem.

Dále čtěte: Nenechte se vystresovat, bránit stresu se dá snadno