Jídelníček úplně bez cukru? Ano, jde to i bez něj

Je jasné, že pokud by se vám podařilo omezit přijaté cukry na minimum či na nulu, bylo by to nejlepší. Ale ne každý má tak pevnou vůli. Obvykle máme pocit, že něco sladkého během dne prostě potřebujeme, abychom doplnili energii, abychom dokázali správně fungovat, abychom si spravili náladu a tak dále. Ale to, že cukr potřebujeme, jsou jen naše pocity, tělo to vnímá úplně jinak. Bez cukru se obejde. Ale energii potřebuje, jen si ji umí vyrobit buď ze sacharidů nebo z tuků.

Tedy pokud jako svou spásu před tloušťkou preferujete nízkosacharidovou dietu, buďte velmi obezřetní, protože pokud svůj příjem potravy snížíte až přespříliš a v jídle nemáte ani dostatek tuků, budete přijímat méně kalorií, než tělo potřebuje. Tím si můžete úplně rozhodit metabolismus a po ukončení diety vás nečeká nic jiného než rychlý jo-jo efekt.

Dále čtěte: Nízkosacharidová dieta může být rizikem, pokud sacharidy nahradíte jen bílkovinami

Nízký glykemický index 

Sacharidy tělo ke svému fungování v určitém množství potřebuje, i když ne příliš velkém – bohatě si vystačí i s pouhými 100 gramy denně. Stačí vám navíc přijímat ty komplexní, které jsou pro nás nejdůležitější. Ty najdete v zelenině či luštěninách, některých typech ovoce a také ve výrobcích ze žitné nebo celozrnné mouky. Pokud váháte, co si v obchodě koupit, řiďte se glykemickým indexem (pokud není uveden na výrobku, zjistěte si ho raději už předem při sestavování nákupního seznamu) – obecně platí, že čím nižší je glykemický index, tím lépe. Stejně tak nevěřte pověrám, že před sportovním výkonem je vždy vhodné dát si něco sladkého, abyste rychle doplnili energii – není to tak. Naopak tím pěstujete svou závislost na sladkém, což je naprosto zbytečné.

Dále čtěte: Jak na cukru vzniká závislost a proč je vlastně v tolika potravinách?