Nízkosacharidová dieta má vážná rizika, pokud sacharidy nahradíte jen bílkovinami

Co znamená nízkosacharidová dieta

Vlastně je to jen hezký název pro dietu, kterou znaly už naše babičky. "Tloustne se po sladkém, takže když jej přestanu jíst zhubnu". Vypadá to úplně logicky, ale tak snadné to není. Cukr je hlavním pohonem pro naše tělo a pokud snížíme jeho dávku, můžeme očekávat i řadu nepříjemných vedlejších efektů.

Pokud bychom měli nízkosacharidovou dietu popsat vědecky, tak nejspíš takto. Tělo potřebuje dostatek sacharidů, které pak rozštěpí až na glukózu. Ta je zdrojem energie. Pokud se zdroje energie v podobě sacharidů vyčerpají, aktivuje se záložní režim těla. Místo sacharidů tělo sáhne do tukových zásob a začně štěpit glykogen v játrech i svalech, aby balancovalo hladinu krevního cukru. Přesně tento stav, nazývaný ketóza, vede k redukci hmotnosti a tedy toužebnému hubnutí.

Nenahrazujte sacharidy jen bílkovinami

Člověk z něčeho žít musí a tak se v paleo dietě nahrazují cukry bílkovinami a tuky. Mnoho lidí ale vidí v tucích strašáka a považuje je za nepřítele hubnutí. A to je - zejména při omezení sacharidů - špatně.

Pokud se pro zvýšený příjem samotných bílkovin rozhodne zdravý člověk, který pravidelně sportuje, je do určité míry vše v pořádku. Pokud se ale pustíte do podobného experimentu naráz, aniž byste se hýbali (a tělo tak bílkoviny potřebovalo ve větší míře), způsobíte tělu šok, nebudete to pro tělo nic příjemného.

Tělo totiž nadměrné bílkoviny neumí uložit, ale vyloučí je. K tomu si ale potřebuje pomoci použitím většího množství některých vitamínů a minerálů - např. vitamínu B6 nebo vápníku. O ty pak přichází ve větší míře. Koncovým produktem při vylučování bílkovin je pak kyselina močová - ta se tvoří v ledvinách a proto při nadbytečné konzumaci bílkovin přetěžujete své ledviny.

Důsledkem pak může být celková únava, bolest hlavy nebo kloubů. V dlouhodobějším horizontu pak například zápach z úst. Zmíněný nedostatek vitamínů a minerálů oslabí organismus a ten se stává se více náchylným k běžným nemocem, jako je chřipka, nebo angína.

I proto při nízkosacharidové dietě nahrazujte sacharidy jak bílkovinami, tak tuky. Tuky tělo tráví déle a jeden jejich gram obsahuje přibližně 2x více energie než bílkoviny nebo sacharidy. Díky použití obou živin pak snížíte riziko zdravotních komplikací.

Dále čtěte: Jezte tuk, aby tělo mohlo spalovat tuk