Co je přesně nízkosacharidové stravování a skutečně pomůže?

Co je nízkosacharidové stravování

Nízkosacharidové stravování je v podstatě nahrazení cukrů za tuky. Ve své podstatě jde rozumným směrem. Radí ať omezíte přidané cukry v jídle a místo nízkotučných variant zvolíte raději ty polotučné, ale klidně i přímo tučné. Odůvodnění je zde také logické. O naši váhu se starají hormony a úpravou jídelníčku docílíme i jejich jiné hladiny v těle. Konkrétně se zde zmiňuje inzulín a kortizol.

Pokud to vše shrneme, tak nízkosacharidová dieta je vlastně vyhýbání se cukrům a škrobovým jídlům a přidání více přirozených jídel jako je maso, ryba. Zkrátka jídel obsahující "přirozené" tuky - tedy klidně můžete sáhnout i po másle. O tom jsme už ale psali v článku co jíst při nízkosacharidové dietě.

Je pro mne nízkosacharidová dieta vhodná?

Pokud náš magazín čtete pravidelně, tak víte, že rozhodně nejsme příznivci diet a preferujeme spíše celkovou změnu životního stylu. Pokud celý den jen sedíte u televize a jíte brambůrky, může to být pro vás dobrý začátek. Rozhodně ale nečekejte zázraky, které přijdou lehce a bez práce.

Pokud se rozhodnete pro variantu s dietou, určitě byste neměli patřit do skupiny trpící diabetem, tedy cukrovkou. Zvýšený krevní tlak by pro vás měl být také varováním, abyste k dietě přistupovali obezřetně. A o kojících maminkách se asi nemusíme ani zmiňovat, ty od svého lékaře určitě už podobné doporučení dostali.

Jestliže do žádné z uvedených skupin nepatříte, můžete nízkosacharidové stravování klidně zkusit. V každém případě ale volte rozumnou míru. Omezte nezdravé a přidejte zdravé - to je asi nejrozumnější cesta. Existuje však i striktní cesta, kdy sacharidy zcela eliminujete. O této dietě jste už možná taky slyšeli. Ketonová dieta je vlastně jen striktní forma nízkosacharidového stravování. Do té byste se rozhodně neměli pouštět bez konzultace s lékařem a i ten vás od ní nejspíš bude odrazovat. Protože všeho moc občas může spíš škodit, než pomáhat.