Co je kolostrum a funguje opravdu proti nemocem?

S nadcházejícím podzimem se mnohem častěji objevují zdravotní obtíže, které nás často doprovází až příliš dlouhou dobu. Spoustu z nás dumá, jak posílit svou imunitu a zabránit tak nemocem zkazit nám náladu. V posledních letech se na pultech lékáren objevil nový přípravek, který slibuje posílení imunity. Co to ale ono kolostrum je a čím chce zaručit, že nám pomůže být zdravějšími.

Co je to kolostrum?

Kolostrum můžete také znát pod českým názvem mlezivo. Je to druh mléka, který produkují samice savců pouze pár dní po porodu. Právě toto mléko se oproti standardnímu mléku liší v obsahu proteinů, vitamínů a minerálů. V kolostru jich je obrovské množství právě proto, že mláďata savců díky nim zakládají lépe svou imunitu.

Jedná se převážně o imunoglobuliny - tedy látky bílkovinné povahy - dále také vitaminy a mnoho dalších minerálních látek a stopových prvků, které mláďata využívají pro své zdraví.

Dále čtěte: U doplňků stravy rozhodně nečekejte zázraky

Podpořit zdraví může, ale...

V lékárnách můžete sehnat různé tobolky a extrakty s kolostrem jak kravským, tak také kozím. Občas se také na balení objevuje označení bovinní kolostrum. Ačkoliv to zní exoticky, význam slova bovinní je "hovězí". Jedná se tedy o kravské mlezivo, nic speciálního na tomto přípravku není.

U doplňků stravy, které najdete v lékárnách, se pak samozřejmě nejedná o čerstvé mléko v původní podobě. Aby vydrželo skladování při pokojových teplotách a nezkazilo se, musí se původní kolostrum různými způsoby zakonzervovat a zbavit látek, které by mohly podporovat jeho zkažení. Je tedy otázkou, kolik z původního obsahu látek zůstává v různých výrobcích zachováno.

Rozhodně se nedá říci, že by vás okamžitě po požití tobolky s kolostrem opustily příznaky nemoci. Může však dojít k lehkému zlepšení stavu, primárním účinkem však je dlouhodobá prevence a zvýšení obranyschopnosti lidského organismu. Kolostrum totiž pomůže posílit vaši imunitu, a to zejména pokud jsou v něm zachovány důležité bílkoviny, které jsou pro imunitu nezbytné. Díky nim, stejně jako díky vitamínům a minerálům se pak vyhnete všemožným podzimním neduhům.

Dále čtěte: Kefír je právem superpotravina