Problémy s klouby můžete mírnit i pomocí potravin

Problémy s klouby vás mohou potkat bez ohledu na to, do jaké věkové kategorie patříte a jak moc se věnujete sportu. Než se rozhodnete pro kupování drahých doplňků, zkuste do svého jídelníčku zařadit několik potravin, které mohou zlepšit kvalitu a zdraví vašich kloubů, ale také podpořit celkově zdraví i ulevit od bolesti.

Voda je základ

Voda je při problémech s klouby často opomíjena. Přitom je velmi důležitým pomocníkem pro celý váš organismus. Poctivé dodržování pitného režimu vám pomůže udržet jak správný chod ledvin a vlastně všech orgánů, tak díky ní můžete pomoci také samotným kloubům. Voda je alfou i omegou veškeré prevence i léčby, slouží totiž jako důležitý prvek. Jedná se o nejdůležitější transportní prostředek, který zajišťuje dostatečný přenos všech důležitých látek po celém organismu.

Dále čtěte: Proč vlastně křupe a lupe v kloubech

Potraviny s obsahem mastných kyselin

Důležitá vlastnost těchto potravin je schopnost snižovat zánětlivost v těle. Do jídelníčku byste tedy měli zařadit ryby, ořechy nebo chia semínka. V rybách jsou kromě důležitých polynenasycených kyselin obsaženy také důležité vitaminy, konkrétně se A a částečně i D, které podporují správnou tvorbu kostní tkáně a předchází tak osteoporóze.

Z ořechů jsou vhodné například pekanové ořechy, mandle, kešu a vlašské ořechy. Chia semínka jsou považována za superpotravinu a kromě kloubů vám také mohou pomoci se zlepšením celkového zdraví.

Dále čtěte: Fungují superpotraviny nebo je to všechno jen přehnaně nafouknutá bublina?

Ovoce a koření

Exotické plody papáji jsou bohaté na enzymy papain, chymopapain a karotenoidy, přičemž u ovoce s obsahem karotenoidů byla prokázána schopnost snižovat zánětlivost organismu. Toto ovoce obsahuje také řadu minerálů a vitaminů, především obsažený hořčík je prevencí svalových křečí, draslík pak chrání tělo před toxiny.

Banány jsou vhodné pro svou schopnost snižovat otoky a zabraňovat svalovým křečím.

Plody šípku zabraňují tvorbě volných radikálů a chrání tak chrupavku před trvalým poškozením.

Z koření je pro zdraví skvělá kurkuma, která mírní otoky kloubů a snižuje bolestivost.

Tyto potraviny jsou skvělým zpestřením jídelníčku, jestliže chcete předejít vážnějším problémům s klouby a celkově prospět pomocí jídla svému zdraví. Nesázejte proto vždy jen na kloubní přípravky a zkuste si dopřát i dobrou přírodní pomoc.

Dále čtěte: Dáváte si gumové medvídky kvůli želatině? Možná nemusíte...