Silvestrovské pohoštění zvládnete i dietně

Zapomeňte na listové těsto

I když vypadá nevinně, skutečnost se jiná. Listové těsto hezky křupe a jednotlivé plátky se od sebe hezky odlupují. Přesně za tyhle vlastnosti nemůže nic jiného, než spousta tuku. Třetina z celkového objemu je právě tuk a zbytek nutričních hodnot také nestojí za moc. Ve 100 gramech listového těsta, průměrně najdeme:

Kalorická hodnota 422 kcal
Sacharidy 36 g
Cukry (z toho) 3 g
Tuky 29 g
Bílkoviny 6 g
Vlákniny 2 g

Daleko lépe uděláte, když si těsto připravíte sami. Například roláda z žitné mouky, může být stejně dobrý zážitek a určitě vám nebude těžko.

Recept na plněnou roládu z žitného těsta

Majonézu použijte na dochucení

Majonéza na tom s nutričními hodnotami není o moc lépe. Ale chápeme, že vzdát se jí nebude lehké. Do spousty salátů patří a udělat stejný sálat z bílého jogurtu zkrátka nejde. Chuť bude jiná a pro ty z vás, kdy preferují sladký jogurt, to bude ještě horší. Jogurt máte spojený se sladkou chutí a tak bude slaná chuť docela nepřerozená.

Vyzkoušejte ale majonézu použít jako ochucovadlo. Bílý jogurt je rozhodně dobrý nápad, ale pokud jej dochutíte právě majonézou, dostanete velmi pochoutku, kterou ocení i zarytí odpůrci. A když místo bramborového salátu připravíte celerový, možná se někteří hosté budou divit, že to nejedí pravidelně.

Recept na celerový salát s jogurtem

Nezapomeňte na zeleninu

Zeleniny máme v jídelníčku, oproti jiným státům, docela málo. A například pro naše střeva, nejde o dobrou zprávu. Vláknina v zelenině je něco, co pomáhá dobrému trávení a o vitamínech se snad ani nemusíme zmiňovat. Je pravda, že na zelenině se toho moc vymyslet nedá, ale o to víc se můžete odvázat s různými dipy. Takový dip z tvarohu a kefíru je něco, co se skutečně dá nazvat fitness receptem. Ale nemyslete si, že i se zeleninou se nedají dělat kouzla. Můžete ji sice, třeba jen upéct s červenou řepou. Ale taky ji můžete připravit stejně, jako zdravou alternativu ke klasickým receptům.

Recept na cuketové hranolky s parmazánem