Ty nejlepší články rovnou do mailu

Slaný zákusek? Jednoznačně roláda z žitného těsta.

Znáte to - honí vás mlsná, dali byste si něco jen tak na chuť a po ruce jsou jen brambůrky nebo tyčinky, po kterých jste sáhli v obchodě s výmluvou "vždyť jsou v akci". Abyste zahnali chuť, nechte brambůrky pro někoho, komu se chcete pomstít a dopřejte si doma připravený slaný zákusek - roládu ze žitného těsta.

Navíc tento vynikající zákusek můžete snadno připravit společně s pizzou ze žitného těsta, na kterou jsme vám dávali recept.


Co potřebujeme?

Uvádíme jen jednu možnou a osvědčenou chutnou variantu. Je jen na vás, co do rolády přidáte a jakou bude mít chuť. To je právě to úžasné - můžete tvořit podle své fantazie, nemusíte se držet jednoho receptu.

Jak na těsto?

Podle toho, pro kolik lidí budete roládu připravovat, potřebujete připravit těsto. Veškeré ingredience a postup na jeho přípravu najdete právě zde. Doporučujeme použít celozrnnou žitnou mouku, která na rozdíl od bílé mouky obsahuje i vitamíny a minerály.

Jak postupovat?

Jakmile je připravené těsto i pesto, stačí těsto rozválet na tenkou placku. Tu potřete pestem, poklaďte na ni plátky sýra, tak aby cca 2 cm na okrajích zůstaly volné - těsto se na okrajích lépe slepí dohromady, aby z rolády sýr při pečení nevytekl. Na sýr už stačí jen nasypat olivy nakrájené na kolečka nebo na drobné kousky.

Těsto pak srolujte a okraje slepte. Roládu položte na plech vyložený pečícím papírem a dejte péct do trouby předehřáté na 180 stupňů. Pečte cca půl hodiny, než těsto začne hnědnout.

Tip pro vás: přibližně po 15 minutách potřete vršek rolády olejem, aby těsto bylo jemnější a vraťte do trouby péct.

Po půlhodině je hotovo, roládu stačí nechat chvilku vychladnout, nakrájet a můžete se do ní směle pustit. Dobrou chuť!


Tyto články vás také zajímají:

Co vy na to?