Ty nejlepší články rovnou do mailu

Dejte si Itálii zdravěji - žitná pizza s kozím sýrem

Samotná pizza je v podstatě dietní. Tenký plátek těsta neublíží a k dietní večeři je i vhodný. Problém nastává s tím, co se většinou dává nahoru na těsto. Sýr co nejtučnější, aby se dobře roztekl. Salám co nejmastnější, aby nebylo cítit, že pod ním nejsou žádná rajčata. Mohli bychom pokračovat dále, ale tuto variantu pizzy všichni známe. Dnes ukážeme, že pizza může být i dietní a stejně chutná nebo díky čerstvým surovinám i lepší než ta z italské restaurace.

Co na těsto?

  • 30 dkg žitné mouky
  • 1/2 kostky droždí
  • 150 ml mléka
  • 1 vejce
  • 3 lžíce olivového oleje
  • špetka cukru
  • sůl

Co na pesto?

  • 1 plechovka rajčat loupaných
  • 1 stroužek česneku
  • oregano
  • bazalka
  • pepř

Co nahoru?

  • měkký kozí sýr
  • kvalitní šunka

Jak to udělat?

Mléko zahřejeme, ne však natolik, aby bylo horké. Rozdrobíme do něj droždí a přidáme trochu žitné mouky se špetkou cukru. V teple necháme vzejít kvásek a mezitím si připravíme mísu s moukou. Jakmile kvásek vzejde, pomalu smícháme všechny sypké suroviny s tekutými. Vše řádně propracujeme a necháme pod utěrkou vzejít. Žitná mouka je něco jiného, než co běžně znáte, dejte jí čas. Ani po delší době těsto nenakyne tak jako bílá mouka, kvasnice si s žitnou moukou neumí tak dobře poradit. To jí ale neubírá na chuti, spíš to přidá na zdraví.

Připravíme si pesto. Z rajčat slijte vodu, nebudeme ji potřebovat. Vyklopíme rajčata do misky a k nim prolisujeme česnek, přidejte bazalku, pepř a oregáno. Vše důkladně rozmícháme a necháme odstát, aby se chutě spojily.

Pokud už máme těsto nakynuté, vyválíme jej na pečicím papíře na tenkou placku. Tak jako u klasické pizzy, čím tenší, tím lepší. Opět necháme chviličku odpočinout, ale ne tolik, aby těsto začalo zase kynout. Placku i s papírem přemístíme na plech a pomažeme pestem. Nakonec posypeme nakrájenou šunkou a kozím sýrem.

Pizzu pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů. Stačí cca 20 minut. To, že je pizza dopečená, snadno poznáme pomocí zlátnoucích okrajů.

Tato dietní večeře je zároveň výborná za studena, kdy těsto nasákne šťávu z rajčat - určitě ji takto vyzkoušejte. Dobrou chuť!

Co vy na to?