Recept: Vynikající dietní fit medovník

Honí vás mlsná, ale nechcete se zbytečně cpát přeslazenými dezerty? Právě pro vás dnes máme recept na medovník. Konkrétně na jeho verzi, ke které nepotřebujete spoustu cukru a tuku na přípravu krému. Naopak doporučujeme sehnat kvalitní med, abyste si ho právě v tom vašem medovníku vychutnali.

Tato dietní verze medovníku je nejen fit, ale i neskutečně dobrá.

Co potřebujeme?

Na těsto:

  • 400 g polohrubé nebo špaldové mouky
  • 4 polévkové lžíce medu
  • 1 sáček perníkového koření
  • 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva
  • 2 vejce
  • nízkotučné mléko (na zředění těsta)

Náplň:

  • 1 měkký nízkotučný tvaroh
  • 3 polévkové lžíce jogurtu
  • 4 polévkové lžíce medu
  • 100g mletých vlašských ořechů (nebo mandlí)

Posypka:

  • hrst mletých vlašských ořechů (nebo mandlí)

Jak na to: 

Do misky dáme mouku, med, vejce, perníkové koření a prášek do pečiva a pořádně promícháme. Postupně vymícháme těsto. Podle potřeby přidáme trochu mléka, aby těsto bylo vláčné a nedrolilo se.

Z těsta vyválíme rovnoměrnou tenkou placku a vykrojíme pláty dle plánované velikosti medovníku. Na plech dáme pečící papír a pláty dáme péct do trouby předehřáté na 170 stupňů na 10-15 minut.

Během pečení si můžeme připravit náplň. Do misky dáme tvaroh, med, jogurt a mleté ořechy nebo mandle a vše důkladně promícháme. Krém necháme ztuhnout v lednici.

Upečené pláty necháme vychladnout. Po vychladnutí dáme na tác nebo podložku plát, potřeme ho krémem a toto opakujeme, až postupně navrstvíme všechny pláty. Krémem nezapomene potřít nejen pláty zeshora, ale také medovník ze všech stran, jinak na něm nebude držet posypka. Poslední plát nadrobíme nebo nadrtíme a přidáme k mletým ořechům. Promícháme a získáme posypku, kterou obsypeme celý medovník. 

Hotový medovník dáme přes noc do lednice, aby pláty změkly.

Druhý den si pak dietní medovník vychutnáme.