Tato dietní verze medovníku je nejen fit, ale i neskutečně dobrá.
Co potřebujeme?
Na těsto:
- 400 g polohrubé nebo špaldové mouky
- 4 polévkové lžíce medu
- 1 sáček perníkového koření
- 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva
- 2 vejce
- nízkotučné mléko (na zředění těsta)
Náplň:
- 1 měkký nízkotučný tvaroh
- 3 polévkové lžíce jogurtu
- 4 polévkové lžíce medu
- 100g mletých vlašských ořechů (nebo mandlí)
Posypka:
- hrst mletých vlašských ořechů (nebo mandlí)
Jak na to:
Do misky dáme mouku, med, vejce, perníkové koření a prášek do pečiva a pořádně promícháme. Postupně vymícháme těsto. Podle potřeby přidáme trochu mléka, aby těsto bylo vláčné a nedrolilo se.
Z těsta vyválíme rovnoměrnou tenkou placku a vykrojíme pláty dle plánované velikosti medovníku. Na plech dáme pečící papír a pláty dáme péct do trouby předehřáté na 170 stupňů na 10-15 minut.
Během pečení si můžeme připravit náplň. Do misky dáme tvaroh, med, jogurt a mleté ořechy nebo mandle a vše důkladně promícháme. Krém necháme ztuhnout v lednici.
Upečené pláty necháme vychladnout. Po vychladnutí dáme na tác nebo podložku plát, potřeme ho krémem a toto opakujeme, až postupně navrstvíme všechny pláty. Krémem nezapomene potřít nejen pláty zeshora, ale také medovník ze všech stran, jinak na něm nebude držet posypka. Poslední plát nadrobíme nebo nadrtíme a přidáme k mletým ořechům. Promícháme a získáme posypku, kterou obsypeme celý medovník.
Hotový medovník dáme přes noc do lednice, aby pláty změkly.
Druhý den si pak dietní medovník vychutnáme.