Recept: Vynikající dietní fit medovník

Tato dietní verze medovníku je nejen fit, ale i neskutečně dobrá.

Co potřebujeme?

Na těsto:

  • 400 g polohrubé nebo špaldové mouky
  • 4 polévkové lžíce medu
  • 1 sáček perníkového koření
  • 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva
  • 2 vejce
  • nízkotučné mléko (na zředění těsta)

Náplň:

  • 1 měkký nízkotučný tvaroh
  • 3 polévkové lžíce jogurtu
  • 4 polévkové lžíce medu
  • 100g mletých vlašských ořechů (nebo mandlí)

Posypka:

  • hrst mletých vlašských ořechů (nebo mandlí)

Jak na to: 

Do misky dáme mouku, med, vejce, perníkové koření a prášek do pečiva a pořádně promícháme. Postupně vymícháme těsto. Podle potřeby přidáme trochu mléka, aby těsto bylo vláčné a nedrolilo se.

Z těsta vyválíme rovnoměrnou tenkou placku a vykrojíme pláty dle plánované velikosti medovníku. Na plech dáme pečící papír a pláty dáme péct do trouby předehřáté na 170 stupňů na 10-15 minut.

Během pečení si můžeme připravit náplň. Do misky dáme tvaroh, med, jogurt a mleté ořechy nebo mandle a vše důkladně promícháme. Krém necháme ztuhnout v lednici.

Upečené pláty necháme vychladnout. Po vychladnutí dáme na tác nebo podložku plát, potřeme ho krémem a toto opakujeme, až postupně navrstvíme všechny pláty. Krémem nezapomene potřít nejen pláty zeshora, ale také medovník ze všech stran, jinak na něm nebude držet posypka. Poslední plát nadrobíme nebo nadrtíme a přidáme k mletým ořechům. Promícháme a získáme posypku, kterou obsypeme celý medovník. 

Hotový medovník dáme přes noc do lednice, aby pláty změkly.

Druhý den si pak dietní medovník vychutnáme.