Mouka

media

Vyznáte se v názvech pečiva? Tmavé není vždy zdravé

Leckdo se při hubnutí striktně vyhýbá pečivu, protože po něm se přece nedá zhubnout, ale naopak kvůli němu přibíráme. Nebo ne? Je pravdou, že bílé pečivo vám toho mnoho prospěšného nepřinese. Jeho tmavší ekvivalenty mohou ale být pro zdraví lepší volbou. Tedy pokud se v nich vyznáte a nenaletíte obchodníkům na jejich triky.
media

Tyto potraviny obsahují lepek, i když tak nevypadají

Lepek je směs bílkovin, která se běžně nachází v obilninách jako je pšenice, ječmen a oves, a tedy v mouce a pečivu obecně. Pokud ho v potravě přijímáme vysoké množství, tělo si s ním nedokáže poradit a způsobuje zdravotní problémy. Nemoci způsobené nesnášenlivostí organismu na lepek mohou být např. celiakie nebo Crohnova nemoc.
media

Názvy pečiva a chlebů mohou mást. Jak se v nich orientovat?

Sáhli jste nedávno v obchodě po slunečnicovém chlebu místo levnějšího označeného "jen" jako vícezrnný? Možná jste si zbytečně připlatili za pečivo s podobnou chutí i stejnými nutričními hodnotami. Označování pečiva v Česku je sice jasně dáno, ale jeho marketingový název bývá často výraznější.
media

V čem je bílá mouka pro naše zdraví horší než ta celozrnná?

Už naši předci věděli, co dělají. Chleba se totiž dříve pekl jen z celozrnné mouky, aniž by to tenkrát považoval kdokoliv za něco zvláštního. Dříve se totiž namleté zrno používalo v mouce celé - jak otruby, tak klíček i endosperm obsahující lepek. Dnes je situace bohužel úplně opačná - levné pečivo se peče z bílé mouky, která obsahuje zejména lepek. A ten pro naše zdraví přínosem rozhodně ve větším množství není.
media

Recept: osvěžující tvarohový koláč s mandarinkami

Osvěžující je přesně ten pocit, který jsme měli, když jsme upekli tvarohový koláč podle dnešního receptu. Ten jsme upravili tak, aby koláč nebyl přeslazený, ale zároveň aby chutnal skvěle i s menším množstvím cukru. Co vám budeme povídat - zmizel hodně rychle.