Mouka

media

Tyto potraviny obsahují lepek, i když tak nevypadají

Lepek je směs bílkovin, která se běžně nachází v obilninách jako je pšenice, ječmen a oves, a tedy v mouce a pečivu obecně. Pokud ho v potravě přijímáme vysoké množství, tělo si s ním nedokáže poradit a způsobuje zdravotní problémy. Nemoci způsobené nesnášenlivostí organismu na lepek mohou být např. celiakie nebo Crohnova nemoc.
media

Názvy pečiva a chlebů mohou mást. Jak se v nich orientovat?

Sáhli jste nedávno v obchodě po slunečnicovém chlebu místo levnějšího označeného "jen" jako vícezrnný? Možná jste si zbytečně připlatili za pečivo s podobnou chutí i stejnými nutričními hodnotami. Označování pečiva v Česku je sice jasně dáno, ale jeho marketingový název bývá často výraznější.
media

V čem je bílá mouka pro naše zdraví horší než ta celozrnná?

Už naši předci věděli, co dělají. Chleba se totiž dříve pekl jen z celozrnné mouky, aniž by to tenkrát považoval kdokoliv za něco zvláštního. Dříve se totiž namleté zrno používalo v mouce celé - jak otruby, tak klíček i endosperm obsahující lepek. Dnes je situace bohužel úplně opačná - levné pečivo se peče z bílé mouky, která obsahuje zejména lepek. A ten pro naše zdraví přínosem rozhodně ve větším množství není.
media

Recept: Poctivý tvarohový cheesecake

S recepty na cheesecake - nebo chcete-li tvarohový dort - se v posledních letech roztrhl pytel. Rozhodli jsme se proto vyzkoušet ten základní, ke kterému nepotřebujete drolit sušenky nebo kupovat dýni. Tady je recept na cheesecake ze surovin, které obvykle máte doma. A rozhodně chutná luxusně.