Recept: Nebesky dobrý trhaný pistáciový koláč

O tenhle recept se s vámi musíme podělit! Po nafocení koláče jsme se do něj pustili a zmizel během chvilky. Takhle dobrý dezert (a hlavně takhle jednoduchý na přípravu) jsme už dlouho neměli. A aby měl i něco speciálního - nepotřebujete ho krájet, je to "trhací" koláč. :)

Co potřebujeme?

Na kvásek: 

  • 3 lžíce teplé vody
  • 1 sáček (7 gramů) sušeného droždí
  • 1 lžička cukru

Na těsto:

  • 375 g hladké mouky
  • 50 g cukru krystal
  • 50 g másla (rozpuštěného)
  • 80 ml vlažného mléka
  • 2 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • špetka soli

Na posyp:

  • 100 g loupaných nesolených pistácií
  • 50 g loupaných mandlí
  • 200 g třtinového cukru
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 100 g másla (rozpuštěného)

Jak na přípravu?

Nejprve si připravíme kvásek. V teplé vodě rozmíchejte cukr a poté přisypte droždí. Nechte cca 10 minut kvásek vzejít.

Mezitím si v míse smíchejte všechny ingredience na těsto a jakmile kvásek vzejde, přimíchejte ho také. Těsto hněťte do té doby, až se přestane lepit na stěny mísy (chce to silné ruce nebo kuchyňský robot). Poté nechte hodinu na teplém místě kynout. Po hodině znovu prohněťte a dalších 30 minut nechte opět kynout.

Než těsto vykyne, připravte si posypku. Pistácie a mandle nasekejte nadrobno a poté smíchejte s cukrem a extraktem. Máslo si před vykynutím těsta rozpusťte.

Vykynuté těsto rozválejte na pomoučeném válu na obdélník (nám z tohoto množství vyšel cca 40 x 60 cm). Ten potřete rozpuštěným máslem a nakrájejte vertikálně na cca 5 cm široké pásy. Posypte přichystanou posypkou. Pásy pak jeden po druhém navrstvěte na sebe a nakonec nakrájejte opět na cca 5 cm široké kostky.

Úzký pekáček vyložte pečicím papírem a do něj naležato vedle sebe naskládejte kostky těsta (nahoře musíte vidět jednotlivé vrstvy). Potřete zbytkem másla a zasypte zbylou posypkou.

Naposledy nechte 45 minut kynout a poté pečte cca 30 minut v troubě předehřáté na 180 stupňů.

Po vychladnutí už zbývá jen vrstvu po vrstvě odtrhávat a užívat si nebesky dobré pistáciové chuti. 

 

 

Co vy na to?