Recept: Poctivý tvarohový cheesecake

S recepty na cheesecake - nebo chcete-li tvarohový dort - se v posledních letech roztrhl pytel. Rozhodli jsme se proto vyzkoušet ten základní, ke kterému nepotřebujete drolit kupované sušenky nebo pořizovat dýni. Tady je recept na cheesecake ze surovin, které obvykle máte doma. A rozhodně chutná luxusně.

Co potřebujeme?

Na těsto:

  • 150 g hladké mouky
  • 100 g krupicového cukru
  • 100 g másla
  • 1/2 sáčku kypřicího prášku
  • 1 vejce
  • 1 citronový cukr nebo stouhanou kůru z poloviny citronu

Na náplň

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 150 g másla
  • 400 ml mléka
  • 175 g cukru krupice
  • 3 střední vejce
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • 1 lžíce tuzemáku
  • lžička vanilkového extraktu

Jak na přípravu?

V míse smíchejte všechny ingredience na těsto, máslo si nakrájejte na kostky (půjde vám lépe tvořit těsto). Rukou pak uhnětejte těsto - chce to trpělivost, jednolité těsto budete mít cca po 5 minutách neustálého hnětení.

Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte odpočívat do lednice na cca 30 minut.

Mezitím si připravte dortovou formu - spodek vyložte pečicím papírem a boky vytřete máslem. Troubu nechte předehřát na 150 stupňů.

Máslo si rozpusťte a smíchejte s mlékem. Zbytek ingrediencí na náplň smíchejte v míse a až na konec přilijte máslo s mlékem. Pořádně promíchejte, aby se vše spojilo.

Těsto rozprostřete (ručně rozmačkejte) na dno dortové formy rovnoměrně po celé její ploše. Na něj pak vylijte náplň.

Cheesecake dejte péct do předehřáté trouby (150 stupňů) a pečte cca hodinu, aby se propekl i prostředek.

Gratulujeme, po přibližně hodině pečení je cheesecake hotový. Zbývá ho nechat vychladnout a úplně nejlepší je pak hezky studený z lednice.

Nechte si chutnat!