Alkohol dokáže nejenom zastavit hubnutí, ale omezí i růst svalů

Alkohol je neodmyslitelnou součástí lidské zábavy a mnoha společenských událostí. Zhřešit tak malým množstvím alkoholického nápoje je vcelku běžné, i když se věnujete zdravému životnímu stylu. Jak ovšem dokáže ovlivnit hubnutí či růst svalů a proč byste se měli vyhnout jeho konzumaci?

Přibírání na váze

Pitím alkoholu dokonce můžete nabrat nějaké to kilo navíc. Obsahuje totiž poměrně velké množství cukrů a kalorií, obzvláště do sebe dostanete mnoho sacharidů, jestliže máte v oblibě míchané koktejly. Ty totiž vzhledem k svému složení výrazně zvyšují kalorický příjem.

Alkohol navíc také blokuje a zpomaluje metabolismus, nedochází tak ke správnému štěpení tuků, nutriční hodnota těchto nápojů je tak nulová, cukry vám však vaše tělo nepromine.

Zásadním problémem je, při pití alkoholu, hladina cukru v krvi. Alkohol totiž brání ukládání rezervních zásob cukru do jater a tak nemá tělo jak vyrovnávat případný nedostatek. Tuto nepříjemnou vlast dokážete částečně eliminovat druhem nápoje, některé totiž cukry obsahují. Například u piva tento problém mít nebude, ale to, že se po pivu přibírá, není asi nic nového.

Tak jako tak, po přehnané konzumaci alkoholu vás chutě dostihnou a předepsaný jídelníček rozhodně nedodržíte.

Dehydratace

Mohlo by se zdát, že dehydratace kvůli alkoholu není tak závažným problémem, doplnit pitný režim přeci zvládne každý. Alkohol má však vliv na funkci ledvin a narušuje regulaci tekutin v těle.

Navíc má také močopudné účinky, tím je dehydratace výraznější. Po prohýřené noci tak jistě nezapomeňte na dostatečné doplnění tekutin a iontů, jinak vás bude sužovat malátnost a únava svalů, což může vést ke zranění.

Komplikace růstu a regenerace svalů

Nejvíce se negativní dopad alkoholu na regeneraci svalů projeví, jestliže do pár hodin po cvičení zkonzumujete větší množství alkoholu. Dojde totiž k negativnímu ovlivnění proteinové syntézy a svaly tak nemohou regenerovat.

Bohužel tento problém nevyřešíte ani nadměrnou konzumací proteinů. Pití navíc také tlumí uvolňování růstového hormonu, což má špatný dopad na celý organismus. Má významný vliv i na vyplavování hormonu zvaného kortizol, který je zodpovědný za stres. 

Alkohol je pro náš organismus nenápadným jedem, který dokáže ovlivnit opravdu mnoho věcí. Jestliže se tak aktuálně soustředíte na své fyzické výkony, rozhodně není od věci vyhnout se všem alkoholovým dýchánkům, vaše tělo za to jistě poděkuje.

Zkrátka, ani pokud využijete všechny přírodní síly k podpoře funkci jater, alkohol jejich funkci krátkodobě omezí a většina vašeho úsilí přijde vniveč.