Kterými potravinami a bylinkami podpoříte regeneraci jater

Mnoho z nás již jistě zažilo noc plnou hýření. Samotná byla možná ještě vnímána jako podařená, ale pro tělo znamenala nejspíš nezdravé jídlo, množství alkoholu a během následujícího rána také paracetamol. Taková kombinace je pro organismus velkou zátěží a pro játra zátěží i toxickou. Naštěstí se i játrům dá pomoci při jejich regeneraci.

Jak játra fungují?

Tento orgán by se dal označit jako „čistička“ organismu. Zpracovává všechny základní živiny, tvoří řadu enzymů, které jsou nepostradatelné pro správnou funkci lidského těla a také odbourává a posílá k vyloučení látky toxické. Pokud si játra dlouhodobě ničíte, v budoucnu vás může čekat peklo. Právě proto, že nás játra chrání před škodlivými látkami, je důležité je v práci podpořit a myslet na správnou stravu. A to i v podobě regenerační kúry.

Potraviny pro podporu funkce jater

Pro játra jsou dobré v rozumné míře především kyselé potraviny. Neuškodí proto, když si po ránu dáte sklenici vody se šťávou z citrónu, která nastartuje trávení a stimuluje právě činnost jater. Dalšími potravinami, které játrům pomohou s regenerací buněk, jsou zástupci zeleniny - například artyčoky, listová zelenina, chřest, řepa, pórek či avokádo.

Nebojte se do svého jídelníčku zařadit také některá koření a bylinky jako kurkumu, která má na játra také pozitivní vliv. Stejně tak kardamom, kmín, zázvor, bazalka nebo skořice. Najde se také i několik bylin, které jsou játrům prospěšné. Konkrétně se jedná o mátu, heřmánek, třezalku a řepík. Významným pomocníkem je také ostropestřec mariánský. Některými bylinkami také podpoříte svou snahu zhubnout.

Jak užívat ostropestřec

Ostropestřec mariánský je bylinou z čeledi hvězdnicovitých, obsahuje látku zvanou silymarin, pro kterou je velmi ceněn. Právě silymarin je totiž velmi nápomocný i při chronických onemocněních jater.

Z plodů ostropestřce se může vařit čaj, kvůli horké vodě se však zničí velká část užitečných látek, je proto lepší je konzumovat za studena. Využít se dají také semena, nebo olej lisovaný za studena a užívat ho jako prevenci. Ostropeřec je také skvělou součástí domácí bylinkové lékárničky, kterou si snadno můžete přichystat.